Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már 72 rengést észleltek az egyre mozgolódó Yellowstone szupervulkán alatt!

 

Már 72 rengést észleltek az egyre mozgolódó Yellowstone szupervulkán alatt!

2017. június 18., vasárnap 

Az elmúlt napokban egyre több kisebb-nagyobb erejű rengést észleltek. Ez a szám azóta megkétszereződött. A szakértők szűkszavúak, a környéken élők pedig nyugtalanok. Egy kitörés szélén vagyunk?

Rengeteg kutató egyre inkább aggódik afelől, hogy a szupervulkán most tényleg kitörhet. Soha ennyi rengést nem észleltek ugyanis még a területén ennyire rövid idő leforgása alatt.

Már néhány napja is beszámoltunk róla, hogy alig 48 óra alatt 27 földrengést észleltek. Ráadásul több jel is arra utal, hogy a szupervulkán két gigantikus magmakamrája elkezdett olvadt kőzettel feltöltődni.

Az egyik a területen végigfutó folyó vize felforrt, és folyamatosan fortyog, és egyre több helyen gőz tör elő a hirtelen keletkezett repedésekből.

Ezek mind-mind egy ébredező, közvetlenül a kitörése előtt álló vulkán látszatát keltik.

Jamie Farrell, szeizmológus azt állítja, hogy ez a kitörés előtti fázis akár heteken át, de mg hónapokon át is eltarthat. Sőt, egyes szélsőséges esetekben arra is látott már példát, hogy éveken át ebben a törékeny, kitörés pont előtti állapotban rekedt meg egy vulkán.

Főleg, hogy a Yellowstone szupervulkán hamarosan kitör. Ha pedig bekövetkezik ez a kitörés, akkor az Amerika egyharmadának felszínét lerobbanthatja.

A folyamatos, egyre erősödő rengések, és kisebb mikrorezgések az aktivitással függnek össze.

A legnagyobb rengés a Richter-skála szerint 4.5-ös erősségű volt, de 2014-ben egy 4.8-as rázta meg a régiót.

A média nem beszélt róla túl sokat, de már nem tudják tagadni, hogy valami óriási probléma van a Yellowstone alatt, ami folyamatosan készülődik. Egy igazi kataklizma. Ha ugyanis kitörne a pánik, akkor az emberek fejvesztve menekülnének, és kihalna a régió, és minden tönkre menne.

Ebbe beleértve a mezőgazdaságot, és a teljes infrastruktúrát is.

A kamra hatalmas méretű, mélysége 2–15 kilométer között mozog, kilencven kilométer hosszú és 30 kilométer széles.

Ha kitörne, a Föld másik pontján is megéreznék a kitörés okozta rezgéseket, és az ezt követő hatalmas szökőár azonnal letarolná a partmenti településeket világszerte.

Vagyis elmondható, hogy nem csak és kizárólag Amerikára korlátozódna a pusztítása. A vulkanikus hamu mindent beterítene, és akár több évtizedre is félhomályba boríthatná a világot.