Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már van magyar koronavírusos beteg - a japán óceánjárón fertőződött meg

2020.02.24

 

2020-02-24 15:12:00 

Már van magyar koronavírusos beteg - a japán óceánjárón fertőződött meg

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Három magyar állampolgár, köztük egy zenész testvérpár tartózkodott a Diamond Princess hajón - számolt be Menczer Tamás. Közülük ketten negatív eredményt produkáltak, egyikük viszont pozitív jelzést. 

A japán protokoll szerint karanténba helyezték a fertőzött magyar állampolgárt, néhány napon belül tovább szállítják, és bizonyos időközönként újra és újra tesztet végeznek rajta. Ha negatív, akkor csupán heteket kell karanténban tölteni, ha pozitív, akkor értelemszerűen addig, ameddig szükséges, karanténban lesz – tette hozzá az államtitkár.

A Diamond Princesst február 5-én karantén alá helyezték. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló - tette hozzá.

Nem kértek segítséget Olaszországból

A karaténba nem helyezett tartományokban 18 óra után valamennyi bár, söröző bezár, a nyilvános rendezvényeket elhalasztják, a milánói dóm is zárva lesz – tájékoztatott Menczer Tamás. Mint mondta, információik szerint egy magyar sincs karanténban, és a római, de milánói konzulátuson sem kért senki segítséget.

Közben Kínára is kitért: itt 171 magyar van, mindenki jól van, az 5 legfertőzöttebb tartományban 20 magyar tartózkodik jelenleg, ők is jól vannak – tette hozzá.

Egyelőre nincs ellenőrzés Olaszország felől

Folyamatosan mérlegel a magyar kormány, hogy szükség van-e bármilyen ellenőrzésre Olaszországból, de Menczer hozzátette, hogy a két országnak nincsen közös határa. Sőt, azok sem vezettek be eddig semmit, akiknek van. Kiemelte: folyamatosan követik az eseményeket, és az Olaszországgal szomszédos országok protokollját, és ez alapján döntenek majd a továbbiakról.

 •  
  Gábor Szabó Azért van így fogalmazva a hír, hogy sokan elolvassák, ez kereskedelmi csatorna, ilyen a kapitalizmus. A szocializmust nem sikerült élhetőre kihoznunk. Egyébként a koronavírus tünetei az influenzától a LÉGSZOMJ-al különböznek. Ha influenzásnak érzi magát és légszomjal küzd, akkor ne menjen a rendelőbe, hanem azonnal hívja a mentőket, hogy ilyen tünetei vannak! Csekély vigasz, hogy bekerül a főhírekbe.
  Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. De bízzon az orvostudományban, a nagy többség meggyógyul! Túlélheti, meg sokan nem is kapják meg.
  Jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus okozta fertőzés ellen van. A kezelés éppen ezért a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza, megpróbálják életben tartani. A szakemberek folyamatosan vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a vírusra az ismert antivirális szerek, azaz kísérleteznek a gyógyítással.
  Mivel vírusfertőzésről van szó, a koronavírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok! A sima szájmaszknak csak placebó hatása van, amivel megnyugtathatja magát, meg a többi embert, legalább nem szorong. Az is véd a vírus közvetlen cseppfertőzése ellen, hogy védekezik szájmaszkkal. Csak egyszer használja, mert felszaporodnak benne a bacik.
  Mivel csak feltételezik, hogy cseppfertőzéssel terjed, biztosan terjed úgy is, de sajna másként is, csak nem tudjuk, ezért ne menjen emberek közé, mosson sokszor kezet, ne menjen Kínába, Olaszországba ( a többi hely folyamatosan csatolandó) és tartózkodjon a nyers hústól. Mármint Kínában, mert szerintem itthon és Európában normálisan készítik ki a húst a hentesnél és szükség van húsevésre is. Jó egészséget kívánok mindannyiunknak, Isten áldásával!

  A fertőzés okozója: a koronavírus

  A 2019-nCoV névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Jelenleg 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni. Ezek súlyossága nagyon változatos lehet, az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Szintén a koronavírusok a felelősek a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért.

  koronavírus elsődlegesen állatról terjedt emberre, a forrás valószínűleg valamilyen denevér volt (a forrás egyelőre nem ismert). Emberről emberre is terjed, még a lappangási idő alatt, az első klinikai tünetek megjelenése előtt is képes fertőzni. A szakemberek szerint egy már fertőzött ember minimum 3 másiknak képes átadni a betegséget.

  A koronavírus epidemiológiája

  Az új koronavírus Kínában, a Hubej tartományban található Vuhan városában jelent meg először. Onnan rövid idő alatt továbbterjedt több kínai városra, és regisztráltak eseteket többek között Hong Kongban, Thaiföldön, Japánban, Nepálban, Szingapúrban, Ausztráliában, Kanadában, az USA-ban, illetve Franciaországban is. Halálos áldozata csak Kínában volt a koronavírusnak.

  Kiket érinthet a koronavírus?

  Más, a légutakat érintő virális fertőzésekhez hasonlóan a koronavírus okozta megbetegedések is bárkit érinthetnek. Mint minden fertőzésre, erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek.

  A koronavírus tünetei

  A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • láz
  • fáradékonyság és gyengeség
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • száraz köhögés

  A szakmai szervezetek reagálásának köszönhetően rövid időn belül elkészült az a teszt, mely lehetővé tette a koronavírus gyors azonosítását.

  A koronavírus okozta fertőzés lefolyása, szövődményei

  A koronavírus okozta fertőzés az esetek nagyjából 75-80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

  A betegség lappangási ideje 1-14 nap. A koronavírus a lappangási idő alatt is képes továbbterjedni. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet.

   

  A koronavírus kezelése

  Jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus okozta fertőzés ellen van. A kezelés éppen ezért a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza. A szakemberek folyamatosan vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a vírusra az ismert antivirális szerek.

  Mivel vírusfertőzésről van szó, a koronavírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok! Ezek szedése kifejezetten káros lehet virális fertőzés esetén, többek között növelheti a gyógyszerrezisztens kórokozók kialakulásának esélyét.

  Olvasson tovább! Júniusra tesztelhető lehet a koronavírus elleni védőoltás!

  A koronavírus megelőzése

  A koronavírus ellen jelenleg nincs védőoltás, de több nemzetközi kutatócsoport bejelentette már, hogy dolgoznak ennek kifejlesztésén.

  Mivel a náthához, (szezonális) influenzához hasonló, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségről van szó, a megelőzéséhez hasonló szabályokat 

  ·         Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, alkalmanként legalább 20-30 másodpercig!

  ·         Ha nincs lehetőségünk a szappanos kézmosásra, alkalmazzunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselét!

  ·         Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé, vagy köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba!

  ·         Kerüljük a zsúfolt helyeket!

  ·         Viseljünk az orrot és a szájat takaró arcmaszkot!

  ·         Lehetőség szerint ne utazzunk az érintett területekre, főként Kínába, vagy ha mégis kénytelenek vagyunk, kerüljük azokat a helyeket, ahol élő állatokkal vagy nyers hússal kapcsolatba kerülhetünk (pl. a piacokat). 

   

  Forrás: EgészségKalauzwww.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/koronavirus-tunetei-es-kezelese/vppzd75