Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók: lakható lehetett a Vénusz felszíne

2019.09.25

 Lakhatóvá válik a Vénusz

 

Jelenések könyve:2:28      És adom annak a hajnalcsillagot.

 

2019. szeptember. 24. 18:03 TECH

Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók: lakható lehetett a Vénusz felszíne

hvg.hu/tudomany/20190924_nasa_venusz_vilagur_naprendszer_bolygo_lakhato_zona_folyekony_viz

A csillagászok gyakran emlegetik az úgynevezett "lakható zónát", amikor olyan bolygót keresnek, amelyen a Földhöz hasonlóan élet alakulhatott ki. A megnevezés lényegében azt a csillagtól mért távolságot jelenti, amelyben még folyékony víz alakulhat ki az égitestek felszínén.

Ami a fenti elméletnek ellentmond, az pont a két szomszédos bolygónk: a Mars és a Vénusz. A vörös bolygó felszínén átlagolsan -63 Celsius-fok, míg a Vénusz felszínén 461 Celsius-fok van, vagyis egyik sem ideális az élet kialakulásához.

Egy friss NASA-kutatás szerint azonban a Vénuszon nem volt mindig ennyire alkalmatlan a klíma az élethez.

Bár a bolygó  felszínén pokoli a forróság, a légkörében pedig vastag kénsavfelhő található, néhány milliárd évvel ezelőtt teljesen másként nézhetett ki a bolygó.

A NASA Goddard Űrtudományi Intézetének kutatói egy új tanulmányt készítettek, amely szerint a szomszédos bolygó felszínének nagy részét 2-3 milliárd évvel ezelőtt még óceán borította. Abban korábban nem voltak biztosak, hogy ez lakható felszínt is jelentett-e, az új szimulációknak köszönhetően azonban úgy tűnik, az lehetett a bolygó.

© 

A szakemberek az eddigi ismeretek alapján több szimulációt is lefuttattak, hogy kiderüljön, lehetséges-e, hogy valaha víz volt a Vénusz felszínén. A kutatókat meglepte az eredmény: mind az öt szimulációban az jött ki eredményként, hogy a bolygón több milliárd éven keresztül lehetett olyan hőmérséklet, ami az élet kialakulásának feltétele.

Michael Way, a NASA Goddard Űrtudományi Intézetének munkatrása szerint a Vénusz éghajlata hasonló lehetett, mint ami most a Földön tapasztalható. A szakember úgy látja, valószínűleg egy kozmikus katasztrófának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy a bolygó olyan pokoli legyen, mint jelenleg. Ez az esemény 700 millió évvel ezelőtt következhetett be, és a bolygót olyan gyors felmelegedésre késztette, amiből a mai napig nem tudott "visszaállni".