Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

2019.10.18

Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

 A Garlock-törésvonal még soha nem mutatott aktivitást, tudósok egy csoportja most mégis ezt érzékelte.

Mozgolódásra utaló jeleket tapasztaltak amerikai geológusok a kaliforniai Garlock-törésvonalnál, amely korábban nem mutatott ilyen aktivitást – írta az Axios a Science című tudományos folyóiratban megjelent publikáció alapján.

A 160 mérföld, kb. 257 kilométer hosszú törésvonal a júliusban kipattant földmozgások hatására mozdulhatott el. Dél-Kaliforniát kétszer is erős földrengés rázta meg nyáron, az első a Richter-skála szerint 6,4 erősségű volt, a másik pedig 7,1 erősségű. A szakértők úgy vélik, a Garlock furcsa viselkedését ezek a földmozgások eredményezték.

© 

A felvetést időközben műholdképekkel is sikerült igazolniuk a geológusoknak, akik most azért aggódnak, mert a Garlock akár 8-as erősségű földrengést is kiválthat. Kaliforniában ilyen soha nem fordult még elő, még az 1857-ben történt nagy földmozgás sem volt ilyen erős. Akkor a Fort Tejon nevű nemzeti parkot rázta meg a föld.

Bár a tudósok szerint nem valószínű, hogy egyetlen törésvonal képes lenne 8-as erősségű földmozgást kiváltani, jelzésértékű, hogy a hosszú időn át csendes Garlock most felébredt. Zachary Ross, a tanulmány vezető szerzője szerint a mozgás furcsa és ijesztő.

A publikáció épp aznap vált elérhetővé, hogy Gavin Newsom kormányzó bejelentette, új földrengés-előrejelző rendszert állítanak üzembe. Az új megoldás a földmozgásokra utaló jeleket már nagyon korai szakaszban képes érzékelni. A szakértők egy alkalmazást is készítettek hozzá, amely a baj előtt képes értesíteni a lakosságot.

A tudósok legutóbb Los Angeles alatt bukkantak olyan törésvonalra, amelyet egészen eddig alvónak hittek. Ez a következő évszázadokban akár 6,4 erősségű földrengéseket is okozhat.hvg.hu/tudomany/20191018_garlock_toresvonal_foldmozgas_foldrenges_kalifornia

Ha máskor is tudni szeretne hason