Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtalálták a Lenin nevű atommeghajtású jégtörő hajó roncsait, benne a hajó rektorával

HVG - Home | Facebook 

Megtalálták egy orosz atommeghajtású tengeralattjáró reaktorát egy tartályban az észak-oroszországi Kara-tenger mélyén – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint szakemberek fogják megvizsgálni „a potenciálisan veszélyes objektumot”. Úgy tudni, egy K-19 típusú szovjet tengeralattjáró nukleáris reaktoráról van szó, amelyet kutatási munkálatok közben fedeztek fel.

A térségben az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma alá tartozó két különleges mentési alakulat, a Centroszpasz és a Lider, illetve az Orosz Tudományos Akadémia oceanográfiai intézetének szakemberei kutatnak a távvezérlésű Falkon robotszonda segítségével sugárzó anyagok után a tengerfenéken.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az utóbbi években a Jeges-tenger egyik peremtengerének számító Kara-tenger négy öblében bukkantak haditechnikai eszközök maradványaira, a többi között a Lenin nevű atommeghajtású jégtörő hajó roncsaira, benne a hajó rektorával, de megtalálták a K-27 atomtengeralattjáró roncsait is. Szakértők több mint 1200 további radioaktív törmeléket sejtenek a térségben a tenger mélyén, tekintettel arra, hogy a Novaja Zemlja (Új-föld) sziget egykor nukleáris kísérleti telepként működött.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a kormány megbízásából lajstromot készít a sugárzó törmelékekről, amelyek rendszerint 500 méteres mélységben találhatóak. A listán eddig 24 ezer ilyen objektumot tüntettek fel.

hvg.hu/tudomany/20210903_k19_orosz_atomtengeralattjaro_reaktora_kara_tenger