kategória: Tudomány
2014 június 30, hétfő - 16:30 | szerző: sg    
Címkék: méhcímkefelhő
 
 
Egy új tanulmány szerint az élelmiszeripar is súlyos gondokkal néz majd szembe, ha nem tiltják be a veszélyes szereket.

Az utóbbi néhány évben egyre inkább teret nyertek bizonyos népszerű rovarölő, illetve növényvédő szerek széleskörű alkalmazásának ellenzői, akik szerint ezen kemikáliák közvetlenül felelősek háziméhek millióinak elpusztulásáért. A 2011-ben alakult Task Force on Systemic Pesticides most egy új tanulmányt tett közzé, amelyben szintén felvázolják ezen összefüggést, és határozott cselekvésre szólítják fel a kormányokat, hogy megelőzzék a globális méretű katasztrófát.

A területtel foglalkozó szakértők szerint két fő családba tartoznak azok a szerek, amelyek különösen nagy veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban kiemelt szerepet játszó háziméhre, mégpedig globális szinten. Ezek a neonikotinoidok, illetve a fipronil, amelyek méhek millióit ölik meg, mivel ezen rovarok nektárral és virágporral táplálkoznak - a széles körben használt szerekkel a kiválasztott növények magjait szórják be, így később (a teljeskörű védelem jegyében) annak minden részében megtalálható a veszélyes anyag, ennek megkerülésére nincs mód.

Tekintettel arra, hogy a méhek nagyban segítik a természetes folyamatok lejátszódását, ezen rovarok millióinak elpusztítása idővel a mezőgazdaságra, valamint az élelmiszeriparra is visszahathat, aminek természetesen mi isszuk majd meg a levét. Az érintett szerek betiltása azonban nem könnyű, hiszen a szóban forgó két termékcsalád a globális rovarölők forgalmának mintegy 40 százalékát teszik ki, így éves szinten nagyjából 3 milliárd dolláros bevételt jelentenek az ágazati szereplőknek. Az Európai Unió 2013-ban ugyan két évre betiltotta a neonikotinoidokat (éppen a méhekre vonatkozó veszélyek miatt), végleges döntés azonban nem született, a tiltakozás ereje pedig (többek között magyar részről) akkor is jól érzékelhető volt.

A kutatók most azt várják el a kormányoktól, hogy amennyiben a teljes azonnali betiltásra nem hajlandók, legalább hozzanak létre egy, a jelenleginél szigorúbb szabályozást a szerek felhasználásával kapcsolatban, illetve biztosítsák a gazdák megfelelő tájékoztatását. richpoi.com/cikkek/tudomany