Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Missouri államban a Sátánista Egyház elérte, hogy ne kelljen ultrahang az abortuszhoz

 

A Sátánista Egyház elérte, hogy ne kelljen ultrahang az abortuszhoz

2018. január 31. 17:46
 
 
 

Persze nem itthon, hanem Missouri államban.

 
 
 

Nem lesz szükség ultrahangos vizsgálatra az abortusz végrehajtásához Missouriben, miután a Sátánista Egyház nevű politikai aktivistacsoport beperelte az állam kormányzóját és államügyészét egyik tagja „vallási jogainak” megsértéséért – írja a The Blaze.

A Sátánista Egyház még 2015-ben nyújtott be keresetet. A per mögött álló történet szerint a csoport egyik tagja három órán át vezetett Missouri egyetlen abortuszklinikájához, ahol aztán 72 órán át váratták, mielőtt az ultrahangos vizsgálatra, majd az abortuszra sor került volna. Akkor ugyanis a Missouri államban hatályos abortusztörvényt úgy értelmezték, mintha a beavatkozás előtt szükség lenne ultrahangra.

Az eset idején az abortuszt igénylő nő hivatalos felmentést is felmutatott az ultrahangvizsgálat alól, annak alapján, hogy „a Sátánista Egyház a testi autonómiát egyik fő alapelvének tekinti”. Az igazolást azonban akkor nem fogadták el, ezért a sátánisták úgy tekintik, megsértették tagjuk vallási szabadságát.

Múlt héten a missouri államügyész is tanúsította, az abortuszhoz folyamodó nőket csak arról kell megkérdezni, hallják-e a magzat szívverését. Azonban ultrahangos vizsgálatra mindaddig nincsen szükség, amíg az orvosilag nem szükséges.