Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Morandi: A heparin legyőzheti a vírust, égési sérülésként kezelve

2020.04.24

 

A heparin áttörést jelent a Covid-19 betegek kezelésében

Fordította:Váradi Judit és Szendi Gábor

Forrás:Francesca Morandi: Coronavirus, Marco Stabile: "L'eparina pu? sconfiggere il virus, trattato come le grandi ustioni". Milano Corrierre Apr. 14 2020
és
Francesca Bernasconi: L'eparina per ingannare il virus che causa anche. www.ilgiornale.it/ 15/04/2020

A heparinnal, azaz egy vérhígitó alkalmazásával jelentősen csökkenthető a COVID-19 betegek halálozása.

 

 

Morandi:
A heparin legyőzheti a vírust, égési sérülésként kezelve

A kremonai alapellátáson vetették be először Olaszországban az antikoaguláns (vérhígitó) gyógyszert: "használható a tüdőgyulladás enyhítésére". Március 16-a óta kitűnő eredményekkel használják, a módszert még vizsgálják.

 

Március 16-án, egy kórházbeli eligazításon megvilágosodás történt. "Mindannyian ott voltunk, még a piacenzai hórház fertőző osztályának vezetője is. "Hogyan tudnánk megállítani ezt a tüdőgyulladást?" És akkor az 58 éves cremonai Marco Stabile-nek, a piacentinoi Castel San Giovanni kórház plasztikai sebészetének egyik vezetőjének a gyulladásról azonnal a heparin jutott eszébe. Betegeit heparinnal kezdte kezelni és működött: sokan felgyógyultak és már távozhattak is. "Nagy dózisú vérhígitót használ: testsúly kilogrammonként 100 egység, naponta kétszer. A nagy mennyiség mind a gyulladás csökkentésében, mind az antikoaguláns hatás elérésében eredményes. Két legyet ütünk egy csapásra.

"Persze más terápiákkal is kiegészítjük a heparint", magyarázza a kremonai doktor. "Az eredményekkel utólagos leíró próbavizsgálatot végzünk: előterjesztjük az Etikai Bizottságnak, azután a Spallanzani-ba (Fertőző betegségek kórháza) mennek, majd ha ők elfogadják, nyilvánosságra kerülnek. Szigorúak vagyunk, csak azért nem adjuk ki a híreket, mert azok kecsegtetőek. Bizonyítékokon alapú orvoslást végzünk."

Nem véletlen, hogy Stabile volt az első Olaszországban, a kis, 120-130 ágyas San Giovanni kórházban, akinek a heparin eszébe jutott. Évek óta alkalmazza nagy égési sérülések kezelésében. Mindez egy Brazíliában, 2006-ban rendezett kongresszusnak köszönhető. "A kongresszuson, ahol a mesterséges bőrről tartottam előadást, találkoztam Michael Saliba, san diegoi amerikai professzor beszámolójával. Bemutatta az égési sérüléseknél alkalmazott terápiáját: heparin alapú injekciót adott vénásan az első három napon, majd folytatásként nagy dózisban injekciózta a bőr alá, vagy rápermetezte az égési sérülésre, végül a sebek nagyobb nyomok nélkül gyógyultak. El voltam ámulva!"

Stabile így folytatja, visszatérve a március 16-ig eligazításhoz: "A heparinnal lecsökkentjük az égés okozta gyulladást, miért ne alkalmazhatnánk most is? Kinyomtattam Saliba professzor protokollját és átadtam minden jelenlévő orvosnak. Tíz nappal később már eredményeket tudtunk felmutatni. Látható volt, hogy a betegség nem csupán a tüdőgyulladásra jellemző légzési szindróma, hanem a tüdő hajszálerek összezáródása is. Ha oxigént adunk a betegnek, de az nem jut a vérbe, akkor nincs rá szükség. Ha nagy dózisú heparint adunk, a kisvérkör kevésbé lesz trombózisra hajlamos."

 

 

Stabile, aki az olasz Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság elnöke és egyik alapítójaként önkéntes követként járja a világot, Február 24-én Paraguay-ból hazatérve egy cunamit talált. Jövő csütörtökön webes megbeszélést folytat az olaszországi paraguay-i nagykövettel: "Össze fog ismertetni országának egészségügyi miniszterével, aki az Égési Sérülések Központjának orvosigazgatója. Nekik is szükségük van erre a protokollra. A brazilok már használják és az egész világ ebbe az irányba fordul".

 

Bernasconi:
A heparin becsapja a vírust, amely érelzáródást is okoz

Az olasz gyógyszerügynökség engedélyezte a Covid-19 betegek heparinnal való kezelésének vizsgálatát. A vírus a gyógyszerhez kötődik az emberi sejtek helyett, ami kivédi a vérrög képződést. Ezen az úton próbálják elkerülni a halálozást, amit a trombózis és embólia komplikációi okoznak.

Az új koronavírus fertőzésben a tüdőgyulladás - most úgy tűnik - csak a jéghegy csúcsa. "Az a benyomásunk, és ezt boncolásos vizsgálatok is megerősítik, hogy ezek a betegek nem annyira a súlyos tüdőelégtelenségbe, hanem inkább a tromboembolikus (vérrög okozta érelzáródás) eseményekbe haltak bele", mondja Filippo Drago a Katániai Poliklinika Klinikai Farmakológia részlegének igazgatója, nyilatkozva a www.adnkronos.com-nak.

És elmagyarázza, hogy a Covid-19 betegek halála összekapcsolható az embóliával és a trombussal. (Az embólia abban különbözik a trombustól (vérrög), hogy a trombus nem vándorol, hanem ott okoz elzáródást, ahol keletkezett. Gyakran úgy keletkezik embólia, hogy egy trombusból leszakad egy rész.) Ezt a sérülést a vírus a tüdő léghólyagocskáinak falában hozza létre.

Nem csupán tüdőgyulladás

Hogy még komplexebbé tegyük a képet, vannak tehát az embóliák és a trombusok; komplikációk, amiket a vírus okoz. A tüdő tromboembólia (véralvadékból létrejött embólus) keletkezését támasztják alá a Covid-19 betegekről készült felvételek is, amelyek a tüdő roncsolódását mutatják. "Nagy arányban látunk olyan eseteket is, amelyeknél bizonyított a tromboembólia, ami csak rontja a klinikai képet", magyarázza Alberto Zangrillo, a milánói San Raffaeló kórház általános és szív-mellkas-vaszkuláris anesztézia és újraélesztés egységének igazgatója az www.adnkronos.com-nak. Ugyancsak ezen az állásponton van Luciano Gattinoni, az újraélesztés nemzetközileg elismert szakértője, aki úgy definiálta a Covid-19-et, hogy "ez egy szisztémás megbetegedés, amely leginkább a tüdőt érinti. És elsősorban az ereket érinti és aztán a léghólyagocskákat".

 

 

A heparin fontossága

A tromboembóliát a vírusnak az a képessége okozhatja, hogy hozzákötődik ahhoz a fehérjéhez, amely a vér folyósságát őrzi. Egyes vizsgálatok valóban jelezték azt a lehetőséget, hogy a Sars-CoV-2 (ez a Covid-19 víros okozta betegség neve) megköti a vérben keringő endogén (a szervezet által termelt) heparint, így a heparint inaktívvá teszi, fokozva a vérrög és trombus képződés kockázatát. Ezért, magyarázza Dragi, "meg vagyunk győződve arról, hogy az enoxaparint (egy vérhígító) közepes vagy nagy adagban nem csak a megelőzési, hanem a terápiás szakaszban is adva lehetséges megelőzni a trombusokat és limitálni a vírustelitettséget, megoldva ezzel a tüdőgyulladást"

A Journal of Thrombosis and Haemostasis lapban megjelent vizsgálat ugyancsak jelzi a heparin fontosságát, mert a beszámoló szerint a heparinnak köszönhetően, amelynek nem csak antikoaguláns, hanem gyulladásellenes hatása is van, a Covid-19 betegek közt a halálozás 20%-kal csökkent.

A gyógyszerhatóság vizsgálata

Tegnaptól az Olasz Gyógyszerhatóság engedélyezte egy több centrumban lefolytatandó vizsgálat megkezdését. A vizsgálat neve "InhixaCovid19", amelyben az Inhixia cég által gyártott kis molekulasúlyú heparint használják, amelynek erős antitrombolitikus hatása van. Ez egy antikoaguláns, amit vénása vagy bőr alá fecskendezve adnak be a vizsgálatban résztvevő 300 közepes vagy súlyos állapotú betegnek. A kis molekulasúlyú heparin alkalmazható "a betegség korai szakaszában megelőzendő a vénás tromboembóliát, és az betegség előrehaladott állapotában megakadályozni a tromboembolikus eseményeket, amelyek a tüdő keringéséből indulnak ki a nagymértékű gyulladás miatt". A vizsgálat azért indult el, mert a kutatók felismerték, hogy a trombotikus és embolikus komplikációk megelőzésének "jelentős szerepe van a halálozás csökkentésében".

Így a kutatók megpróbálják "becsapni" a vírust a heparinnal, amelynek a szerkezete nagyon hasonlít annak a molekulának a szerkezetéhez, amit a vírus használ a test megtámadásakor. A vírusnak észlelnie kell az antikoagulánst és támadnia kéne az egészséges sejtek helyett ezt. Ezen a módon megelőzhetők a vírus okozta komplikációk, amelyek végeznek a betegekkel. "Bátorító eredmények" származnak kínai vizsgálatokból, amelyek "szerint az Inhixiának szerepe van a vírus megbetegítő hatásának korlátozásában".

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

www.tenyek-tevhitek.hu/a_heparin_attorest_jelent_a_covid_19_betegek_kezeleseben.htm