Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy erejű földrengés volt Japánban a legészakibb szigeten

 Nagy erejű földrengés volt Japánban

MTI2018.09.06. 04:27

Nagy erejű földrengés rázta meg csütörtök hajnalban Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót, és a rengés okozta földcsuszamlásokban nyolcan meghaltak és több mint harmincan eltűntek. A japán híradások 120-ra teszik a sérültek számát.

A rengés miatt megszakadt a 3 millió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása, és egy atomerőmű hűtését átmenetileg tartalék generátorokkal kell biztosítani.

32 ember eltűnt egy földcsuszamlásban

A helyi idő szerint hajnali 3 óra 8 perckor történt, 6,7-es erősségű földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben - jelentette a japán meteorológiai intézet.

Szökőárriasztást nem kellett kiadni. A földmozgás megrázta Hokkaióo prefektúra székhelyét, az 1,9 millió lakosú Szapporót is.

A vidékiAtsuma városban hatalmas földcsuszamlás történtegy hosszú hegygerinc mentén, a hegyoldalban álló számos házat temetve maga alá. A prefektúra kormányzata és a katasztrófaelhárítók arról számoltak be, hogy Atsumában 32 embert eltűntként tartanak számon.

Földcsuszamlás HokkaidónFORRÁS: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

200 járatot töröltek

A természeti csapás hírére hajnali 6 óra előtt hivatalába érkező Abe Sindzó miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy kormánya válságközpontot állít fel a mentési és segélyezési munkálatok összehangolására.

Szuga Josihide, a kormány főtitkára egy sajtóértekezleten elmondta, hogy eltűnt emberekről és épületek összeomlásáról szóló telefonhívások százait kapták. Szuga azt mondta, hogy az illetékesek mindent megtesznek az esetleges áldozatok felkutatásáért és mentéséért. Hokkaidó kormányzójának kérésére az önvédelmi erők (a hadsereg) 25 ezer katonáját a mentési munkálatokra vezénylik.

Az ország nukleáris felügyelő hatósága közölte, hogya Tomari atomerőmű három reaktorának hálózati áramellátása leállt,a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtését azonban átmenetileg tartalék generátorokkal biztosítják.

Egy összedőlt ház HokkaidónFORRÁS: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

A japán közlekedési minisztérium közlése szerint a hokkaidói repülőtér (New Chitose Airport) várhatóan egész nap zárva lesz, részben a mennyezet egy részének leszakadása, részben pedig az áramellátás hiánya miatt, és ezért legalább kétszáz belföldi légi járatot törölnek.

Sorozatos természeti csapások

Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta. A hét elején az utóbbi 25 év legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi legalább 11 halálos áldozatot követelt Japán nyugati részén, a legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén voltak.

Előzőleg, a heves esőzések következtében kialakult áradások miatt szombaton mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ország középső és északkeleti részén. Júliusban a heves esőzések, majd a szokatlan hőség több mint 200 ember halálát okozták.

www.origo.hu/nagyvilag/20180906-foldcsuszamlast-es-aramkimaradasokat-okozott-egy-nagy-ereju-foldrenges-hokkaido-szigeten.html