Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban

 

A park programjai: yellowstone-national-park.com/

 

Néhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban

 
 

A június 12. óta eltelt hat hétben nagyjából 1400, többségében apró földrengést mértek az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkban. A földmozgássorozatot a Montana délnyugati részén fekvő Hebgen-tó környékén észlelték. Ezt a vidéket 1959-ben rázta meg egy hatalmas erejű földrengés, amely 28 ember halálát okozta. A területet megfigyelő geológusok szerint azonban ilyen erejű rengésre nem kell számítani a közeljövőben – olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

Fotó: Wikimedia Commons/Jim Peaco, National Park Service

“Ekkora erejű földrengést megelőzően általában nincs ilyen rezgéssorozat, ráadásul 1959 óta nem halmozódott fel elég energia a mélyben egy újabb hatalmas földmozgáshoz” – mondta Jacob Lowenstern, a Kaliforniában működő amerikai földtani intézet (USGS) munkatársa, aki a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet vezetője is egyben. A szakember szerint nagyjából 200 évre vagy még többre van szükség ennyi energia felhalmozódásához.

Fotó: Wikimedia Commons/Norris Geyser Basin, Yellowstone National Park
Fotó: Wikimedia Commons/GFDL/MatthiasKabel

“Ez egy nagyszabású rengéssorozat, de nem a legnagyobb, amelyet eddig észleltünk a parkban” – jegyezte meg Jamie Farrell, a Utahi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a területen “egészen megszokott” ez a természeti jelenség. A szakember szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengések a park felszíne alatt húzódó szupervulkán aktivitására utalnak. “A lényeg, hogy a látogatóknak egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy esetleg vulkánkitörés következik be a Yellowstone Nemzeti Parkban” – húzta alá a szakember. Lowenstern szerint a rengések még várhatóan egy napig folytatódnak.

Fotó: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory
Fotó: Wikimedia Commons/Daniel Mayer

A Wyoming, Montana és Idaho területére is kiterjedő Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legnagyobb ősi szupervulkánján fekszik. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során. A Yellowstone föld alatti tűzhányójának legpusztíbb kitörése kétmillió évvel ezelőtt volt. A kitörés nyomán Észak-Amerikamintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok egészen a mai Nebraskáig terjedő területen elpusztultak.

Fotó: Wikimedia Commons/Mav
Fotó: Wikimedia Commons/Scott Catron

New Scientist, mti, nps.gov   www.erdekesvilag.hu/nehany-het-leforgasa-alatt-1400-foldrengest-mertek-a-yellowstone-nemzeti-parkban/