Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NÉPSZAVA: Tovább melegszik az Északi-sark

 NÉPSZAVA

Tovább melegszik az Északi-sark

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.09. 10:56

 

2019 októbere és 2020 szeptembere között volt a második legmelegebb év 1900 óta – közölték a szakértők friss jelentésükben.

 

[…]Az elmúlt 12 hónap jelentős változásai között szerepelt, hogy a műholdas megfigyelés kezdete óta a tengeri jég kiterjedése a második legkisebb mértékűre zsugorodott: szeptember 15-én 3,74 millió négyzetkilométer volt. Csak 2012-ben volt ennél kisebb, amikor egy késői viharciklus a megmaradt jég nagy részét is feltörte. A tengeri jég minimális kiterjedése azóta soha nem emelkedett 2007-es szintje fölé.

[…] A tengerjég egyúttal vékonyabb, frissebb, törékenyebb, és a jelentés szerint az eltűnő jég hozzájárul a sarkvidék felmelegedéséhez is, mivel a napfény behatol az óceánba, ahelyett, hogy visszaverődne a vizet borító jégrétegről.

A Jeges-tengeren augusztusban 1-3 Celsius-fokkal volt melegebb a tengerfelszín középhőmérséklete az 1982-2010 közötti átlagnál. […]

 

A jelentés szerint júniusban az eurázsiai hótakaró is a legalacsonyabb szintre zsugorodott a mérések 1967-es kezdete óta. A szárazföldet borító egész évi hótakaró nagysága 1981 óta csökken, évtizedenként 3,7 százalékkal. A májusi-júniusi időszakban azonban ez a csökkenés jóval meredekebb, évtizedenként 15 százalék.

„Az Északi-sark nemcsak különböző komponensek gyűjteménye, ez tényleg egy integrált rendszer. Ha a rendszer egy részével történik valami, annak hatása van a többire” – magyarázta Perovich.

 

”Az Északi-sarkvidék éghajlatának változása azért fontos, mivel a sarkvidék a Föld többi részének hűtőszekrényeként viselkedik, segít lehűteni a bolygót.

 

Hogy az Északi-sarkvidék mekkora részét borítja továbbra is hó és tengerjég, azt mutatja, hogy a hűtőszekrény mennyire hatékonyan működik” – fogalmazott Lawrence Mudryk klímatudós,[…]  A teljes írás:   nepszava.hu/3102168_tovabb-melegszik-az-eszaki-sark

 

 

Felgyorsult az olaszországi gleccserek olvadása

 

MTI

 

Publikálás dátuma
2020.12.10. 16:07

 

Hatvan százalékkal zsugorodtak Olaszország alpesi gleccserei 150 év alatt – közölte csütörtökön a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet. 

A civil szervezet jelentése szerint különösen aggasztó helyzetben van a Dolomitokban lévő Marmolada-gleccser, amely 15-20 év alatt eltűnhet. A 2700 és 3300 méter magasságban elnyúló gleccser olvadását az elmúlt évek megemelkedett hőmérséklete okozza.

Főleg az 1980-as évek eleje óta gyorsult fel az Alpok olaszországi részén fekvő gleccserek olvadása. Különösen sokat veszítettek volumenükből az Adamello- és a Bernina-hegycsoport, az Ortles-masszívum és a Disgrazia-hegy jégmezői – áll a Legambiente jelentésében.

 

Az olasz Alpok nyugati térségében 300 gleccsert tartanak számon a glaciológusok, ezek együttes területe 160 négyzetkilométer. Az aosta-völgyi Grand Étret-gleccser 20 métert veszített vastagságából az elmúlt 20 évben, de aggasztó a Forni-gleccser állapota is Lombardiában: erősen csökkent a vastagsága, és számos ponton görgetegkő borítja – állapították meg a szakértők. 

nepszava.hu/3102364_felgyorsult-az-olaszorszagi-gleccserek-olvadasa