Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt új sziget bukkant elő Oroszországnál, ami elég ijesztő

2019.09.03

Öt új sziget bukkant elő Oroszországnál, ami elég ijesztő

 Öt új szigetet azonosítottak Oroszországtól északra – írja az IFLScience. A szigetek létezését először egy főiskolai hallgató vetett fel, aki műholdas felvételeket elemzett, illetve a helyszínre is ellátogatott. A földdarabok jelenlétét a közelmúltban igazolta az Orosz Védelmi Minisztérium.

This is an image form Uttakleiv shore line on the beautiful islands of the Lofotens. It is one of the best places to see the midnight sun and the aurora.
Fotó: iStock

Az új szigetek 900-54500 négyzetméteresek, és a Novaja Zemlja szigetcsoport és a Ferenc József-föld között fekszenek.

A területek korábban a Nansen-gleccser mélyén voltak, a jég olvadásával azonban a felszínre kerültek.

Az utóbbi időkben a sarkvidék vált a bolygó egyik leggyorsabban melegedő területévé. A folyamat hatására egyre barátságosabbá válik a térség, Oroszország pedig igyekszik feltérképezni, hogy miként hasznosíthatná az átalakuló régiót. A kutatásokban a hadseregre komoly feladatok hárulnak.

A sarki olvadás rendkívül súlyos hatásokat eredményez, hiszen nemcsak a helyi ökoszisztémákat fenyegeti, hanem a tengerszint emelkedésével is jár.

24.hu/tudomany/2019/09/03/oroszorszag-uj-szigetek/

"Az Északi-sarkvidék jelenleg kétszer-háromszor gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, tehát természetesen a gleccserek és a jégsapkák gyorsabban reagálnak" - mondta Simon Pendleton a Colorado Egyetemen, a Boulder sarkvidéki és alpesi kutatóintézetén, aki nem vett részt az új felfedezésben, kommentálta januárjában . www.iflscience.com/environment/five-new-islands-have-been-discovered-in-russia-and-thats-actually-terrifying/

Kiemelt fotó: iStock