Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Példátlan méretű sáskajárás fenyegeti Afrika keleti országait

2020.02.20

 Nemzetközi segítséget kér az ENSZ, miután rég nem látott méretű sáskajárás pusztít Afrika keleti részén. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közleménye szerint az egyiptomi vándorsáskák pusztítása az egész régió élelmiszer-biztonságát, megélhetését és táplálkozását fenyegetheti.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

 

Jelenleg Etiópia, Kenya és Szomália is példa nélküli, pusztító sáskajárástól szenved, és a FAO előrejelzései szerint ha elmarad a közös fellépés, a helyzet csak rosszabbodhat: júniusra akár ötszázszor ennyi sáska rabolhatja le majd a régió növényeit. 

 

Etiópában és Szomáliban 25 éve nem volt ennyi sáska, míg Kenyában 70 évvel ezelőtt láttak utoljára ekkora sáskákat. Ha a rajok növekedését nem sikerül megállítani, akkor Dél-Szudán és Uganda takarmányai is veszélybe kerülhetnek. 

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

 

A FAO szerint az állatok terjedésének üteme annyival az ismert szintek fölött van, hogy a helyi és nemzeti hatóságok képtelenek megbirkózni a problémával. 

 

A tavaly év végi heves esőzések ideális körülményeket teremtettek a sáskák terjedéséhez. A sáskák amúgy világszerte sok gondot okozhatnak idén, Afrika keleti része mellett Indiában, Iránban és Pakisztánban is lehet számítani arra, hogy tavasszal rajok alakulhatnak ki. 

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A FAO igazgatója, Qu Dongyu szerint közös fellépésre lesz szükség a régióban, mivel a lokális ellenőrző lépések már nem elég hatékonyak: a világszervezet szerint a egyetlen lehetséges út a légi permetezés maradt, ehhez viszont nemzetközi támogatásra lesz szükség. 

Nem elég ugyanis csak permetező anyagokkal teleszórni a régiót, de szükség lesz arra is, hogy helyreállítsák a helyiek gazdaságait. Afrika keleti részén már így is komoly gondokat okoztak a hosszabbá vált szárazságok. A FAO jelenlegi becslése szerint mintegy 70 millió dolláros segítségre lesz szükség a három érintett országban.

kepek.444.hu/2020/01/26/peldatlan-meretu-saskajaras-fenyegeti-afrika-keleti-orszagait