Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Powell titkai: Izrael rakétái Teheránt célozzák

 Powell titkai: Izrael rakétái Teheránt célozzák

Kétszáz nukleáris töltettel felszerelt rakétával rendelkezik Izrael, amelyek Teheránra vannak célozva, és ezzel az irániak is tisztában vannak – derült ki Colin Powell volt amerikai külügyminiszternek a múlt héten kiszivárogtatott levelezéséből. A DC Leaks nevű csoport által megszerzett e-maileket Powell még a tavalyi év során írta, megerősítve azt a nyílt titkot, hogy Izraelnek valóban van atomfegyvere. A Hetek cikke.

Képtalálat a következőre: „Colin Powell”

Colin Powell

Izrael nukleáris potenciáljáról régóta léteznek hivatalosan meg nem erősített információk, Colin Powell viszont a legmagasabb szintű amerikai politikus, aki az izraeli atombombáról tényként számol be. A volt külügy­miniszter információinak és szavának azért van különös súlya, mert Powell jelentős katonai és biztonságpolitikai múlttal rendelkezik: a nyolcvanas években Reagan elnök biztonsági tanácsadója volt, az első öbölháború idején pedig ő volt az egyesített vezérkari főnökség főparancsnoka, majd mintegy tíz évvel később lett ifjabb George Bush külügyminisztere.

A kiszivárogtatott e-mailek eredetileg Jeffrey Leeds demokrata adományozónak szóltak, és a levélváltásra 2015 márciusában, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a Kongresszusban tartott beszéde kapcsán került sor. Mint emlékezetes, Netanjahu az Iránnal kötött egyezmény ellen érvelt a Kongresszus előtt. Az e-mailekből kiderül, hogy Powell nem látta annyira aggasztónak a helyzetet, mint Netanjahu.

Powell véleménye szerint

„Irán semmire sem megy majd egy atombombával, ha végül képesek lesznek csinálni egyet. A fiúk Teheránban jól tudják, hogy Izraelnek kétszáz van, és mind Teheránra van célozva. Nekünk pedig több ezer nukleáris töltetünk van. Ha akarjuk, azt az egyetlen dolgot semmisítjük meg, ami nekik fontos, vagyis a rezsim túlélését. Ráadásul, ha csinálnának is egy bombát, hol és hogyan tudnák azt tesztelni?”

Képtalálat a következőre: „netanyahu iran”

Colin Powell a nyilvánosság előtt támogatta az iráni rezsimmel kötött egyezményt; az NBC Meet the press című műsorában azt nyilatkozta, hogy az egy elég jó megállapodás. Egy másik, szintén Jeffrey Leedsnek írt e-mailjében pedig kifejtette, hogy ha az irániak tényleg atombombát akarnak fejleszteni, akkor azt nem tudják csupán szankciókkal megakadályozni. Powell ugyanakkor kétségbe vonta, hogy az irániak közel állnának a bomba elkészítéséhez.

„Bibi mindig azt mondja, hogy már csak egy évre vannak a bombától. Ugyanezt mondják a mi hírszerzőink is. Minden évben ezt mondják. Csak hát nem olyan könnyű megcsinálni.” 

A levelezésből az is kiderül, hogy Colin Powell ugyanakkor nem bízik Irán tisztességes szándékaiban: „Nem bízom az irániakban, majdnem börtönbe kerültem az Irán–Kontra ügy miatt.”

Képtalálat a következőre: „Hillary Clinton”

Powell levelezéséből arra is fény derül, hogy nincs túl jó véleménnyel a jelenlegi elnökjelöltekről. Donald Trumpról azt állította, hogy „nemzeti szégyen és nemzetközi pária”, Hillary Clintonról pedig azt, hogy „kapzsi, nem igazán nagy formátumú politikus”. Powell egy másik levelezésben azt is megjegyezte, hogy Hillary Clinton önteltségében akármihez nyúl, mindent tönkretesz.

A Washington Post szerint a volt külügyminiszter levelezését szintén az orosz katonai hackercsoport, a Fancy Bear segítségével sikerült kiszivárogtatni.

A világ legrosszabbul őrzött titka

Sokan úgy jellemezték az izraeli nukleáris programot, mint a világ legrosszabbul őrzött titkát. A nyolcvanas éveket követően ugyanis az izraeli atombomba létezése átment a nyílt titok kategóriájába. Sokan azonban már korábban is tudtak róla; Teller Edének a hatvanas években meggyőződése volt, hogy Izraelnek van atomfegyvere, és ennek alapján a CIA evidenciaként kezelte az izraeli atombomba létét.

Képtalálat a következőre: „mordechai vanunu”

Izrael nukleáris fegyverkezéséről harminc éve rántotta le a leplet a brit Sunday Times. 1986. október 5-én hozta le ugyanis Izrael titkos nukleáris arzenálja címmel azt a cikket, amely beszámolt arról, hogy

a Negev sivatag dimonai komplexumában zajlik az izraeli nukleáris fegyver készítése.

A cikk Mordechai Vanunu beszámolójára és fényképeire épült, aki technikusként dolgozott a dimonai komplexumban. Vanunu még 1985-ben csempészett be egy fényképezőgépet a dimonai reaktorba, és mintegy ötven képet készített, majd 1986-ban elhagyta Izraelt.

Vanunu először a Sunday Timesszal állapodott meg, hogy eladja nekik az anyagot, de mivel az újság először szakértőkkel ellenőrizni akarta a történetet, türelmetlenné vált, és megpróbálkozott a Daily Mirrornál is, amelynek az akkori tulajdonosa Robert Maxwell sajtómágnás volt.

Képtalálat a következőre: „mordechai vanunu”

Egyes állítások szerint Maxwell informálta az izraeli nagykövetséget Vanunuról és szándékairól, így a Moszad gyorsan közbelépett, és hagyományos módszerrel, egy női ügynökkel Rómába csalta, ott pedig elrabolta.

A világot bejárta az a fotó, amelyen Vanunu egy rendőrségi autóban ül a tárgyalásra menet, és a kezét, amelyre az van ráírva, hogy „elraboltak Rómában”, az autó ablakára tapasztja.

Vanunut végül tizennyolc év börtönre ítélték, a Sunday Times viszont lehozta a történetet. Ezt követően gyakorlatilag mindenki evidenciaként kezelte az izraeli atomfegyver és egyben a nukleáris program létét.

Lukács András / Hetek