Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin elrendelte Oroszország nemzeti kriptovalutájának, a KriptoRubelnek a kibocsátását

  Jelenések könyve:13:17         És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.

A kriptovaluták a pénznélküli társadalomhoz vezető lépcsők.post-feature-image

KezdőlapújvideóhírekOroszországpénzúj pénzügyi rendszerdigitális pénzkriptovaluta

 

 

Putyin elrendelte Oroszország nemzeti kriptovalutájának, a KriptoRubelnek a kibocsátását

 0  10/19/2017

Több hónapos spekuláció és egymásnak ellentmondó üzenetek után a miniszterek bejelentették, hogy az Orosz Föderáció kibocsátja a saját hi...

 Az IMF vezetője a banki szolgáltatások végét és a kriptopénzek győzelmét jósolja

 Estcoin: Észtország hamarosan elindítja saját digitális pénznemét


Több hónapos spekuláció és egymásnak ellentmondó üzenetek után a miniszterek bejelentették, hogy az Orosz Föderáció kibocsátja a saját hivatalos kriptovalutáját, a KriptoRubelt. A mérföldkőnek számító fejlesztéssel Oroszország a világ első kormánya lesz, amely virtuális fizetőeszköz bevezetéséről dönt.


Az Orosz Föderáció által kibocsátott saját hivatalos kriptovaluta, a KriptoRubel blockchain alapú, de a kormány részéről szabályozható és nyomon követhető lesz. (1)

A hírt Nikolai Nikiforov kommunikációs miniszter hozta nyilvánosságra Moszkvában egy zárt ajtók mögött tartott találkozó után. (2)

Egymásnak ellentmondó üzenetek kerültek napvilágra a Kreml kriptovalutákkal kapcsolatos álláspontjáról, míg a nyáron megjelent jelentések azt sugallták, hogy a vezetők fontolóra vették az orosz kriptovaluta létrehozását. (3) Vlagyimir Putyin elnök szintén kemény véleménnyel volt más digitális pénznemekkel összefüggésben jelezve, hogy komoly kockázatot jelentenek a csalás és a pénzmosás tekintetében. (4)

Talán ezekre a veszélyekre reagálva az állam által kibocsátott KriptoRubel nem lesz bányászható, és csak a hatóságok fogják kiadni, ellenőrizni és fenntartani.

A KriptoRubelt bármikor át lehet majd váltani hagyományos Rubelre, de ha a tulajdonos nem tudja igazolni a KriptoRubel forrását, akkor 13 százalékos adót vetnek ki rá. Ugyanaz az adó vonatkozik majd a digitális valuta vásárlási és értékesítési ára közötti különbségre.

"Magabiztosan kijelenthetem, hogy egyszerű okból vezetjük be a KriptoRubelt: ha nem tesszük, akkor 2 hónap múlva az EurAsEC-ben [Eurázsiai Gazdasági Közösség] lévő szomszédaink megteszik," - mondta Nikiforov.

A KriptoRubel úgy tűnik, hogy blockchain alapú lesz, azonban egy bizonyos fokú decentralizációt is biztosítani fog, és segíthet megakadályozni az olyan dolgokat, mint az online csalás. Az a képesség, hogy a valuta szabadon átváltható lesz kemény eszközökre azt sugallja, hogy a nem hivatalos piacok mellett hivatalos átváltása is lehetséges.

A miniszter hozzátette, hogy a KriptoRubel orosz titkosításon alapul majd, és fejlesztése nem fog sokáig tartani.

Nikolai Nikiforov


Nemzeti támogatás

A hír az AVANTI, egy hazafias orosz üzleti szövetség által küldött kérést követően került napvilágra, kérve a jogalkotókat, hogy legalizálják a hazai kriptovaluták forgalmát, és felhívták a figyelmet a külföldi virtuális pénzek kockázataira. (5)

"A jelenlegi geopolitikai helyzetben a külföldi kriptovaluták kibocsátása és forgalomba hozása Oroszországban visszafordíthatatlan negatív következményekkel járhat az orosz gazdaság fejlődésére és a politikai stabilitásra," - írta az AVANTI.

Az üzleti csoport különösen amiatt sürgette a parlamentet, hogy vegye fontolóra a kriptovaluták kibocsátására és forgalmára vonatkozó kormányzati szabályozással kapcsolatos jogi módosításokat, miközben felhívták a figyelmet a virtuális tőkével kapcsolatos számos veszélyre.

"Bármely kriptovalutának megvannak a hibái. E hátrányok közé tartozik a kibocsátás és a forgalom, az árfolyam kiszámíthatatlansága, az elégtelen biztonság, az anonimitás és a decentralizáció," - mondta Rakhman Yansukov, a gazdasági társaság elnöke. (6)

A szervezet azt is elmondta, hogy a kriptovalutákat gyakran használják fizetőeszközként a sötét hálón lévő piactereken fegyverek és drogok vásárlására, és könnyedén használhatók megvesztegetésként, valamint tiltott szervezetek, köztük terrorista csoportok finanszírozására.

Ennek figyelembevételével az AVANTI olyan intézkedéseket javasol, amelyek minimalizálják ezeket a kockázatokat, és egy nemzeti kriptovaluta kifejlesztésére összpontosítanak.

Korábbi erőfeszítések

Oroszországban már számos kísérletet tettek kriptovaluták létrehozására a kormányzat bevonásával az utóbbi években - például az Innovative Technologies nemzeti kutatóintézet kifejlesztette a Bitcoinnal analóg RuCoin-t. Már felvették néhány globális kereskedelmi platformra, és fejlesztői több mint 200.000 dollárnyi befektetést vonzottak be.

A Központi Bank, a Pénzügyminisztérium és a Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Szolgálat részt vesz a kriptovaluták előkészítésének folyamatában, beleértve egy olyan keret létrehozását is, amely magában foglalja a kriptovaluta jogi definícióját, és felvázolja a Központi Bank hatáskörét a virtuális pénz tekintetében. (7)

http
(1) - https://news.bitcoin.com/putin-issue-russias-national-cryptocurrency-cryptoruble/
(2) - https://cointelegraph.com/news/breaking-russia-issuing-cryptoruble
(3) - https://www.rt.com/business/400728-blockchain-russia-ruble-cryptocurrency/
(4) - https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-10/putin-is-said-to-hold-first-meeting
(5) - https://sputniknews.com/business/201710161058271012-russia-national-cryptocurrency
(6) - https://ria.ru/economy/20171016/1506886745.html
(7) - https://sputniknews.com/science/201710161058281052-russia-cryptocurrency-cryptoruble

 ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/10/putyin-elrendelte-oroszorszag-nemzeti.html