Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rejtélyes üreg nyílt az Antarktiszon

2019.02.03

 Rejtélyes üreg nyílt az Antarktiszon

ORIGO2019.02.01. 13:28

Rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel egy gleccser alatt az Antarktiszon.

A tíz kilométer hosszú és négy kilométer széles üreg mintegy 350 méter magas.

Az üregből hiányzó jég legnagyobb része az elmúlt három évben olvadt el. Ez egy meglehetősen megrázó felfedezés – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory a Science Advances című szaklapban.

Most azt kell kideríteni, hogyan befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

Az üreg, mely egykor 14 milliárd tonna jeget foglalt magában, az Antarktisz nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatt található. A gleccser alatti kőzet itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél. A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg – írják a kutatók.

www.negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/ufo/egy-243-km-kiterjedesu-anomalia-hever-848-meter-melyen-az-antarktisz-alatt-----megtalalhattak-a-nacik-titkos-bazisat-.html

www.negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/a-vilagkorszak-vege/titkos-antarktiszi-terkep-jutott-a-kgb-birtokaba--amely-megadja-a-belso-fold-bejaratanak-koordinatait.html

A Thwaites-gleccser az AntarktiszonFORRÁS: NASA/OIB/JEREMY HARBECK

„A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több meleg levegő és víz jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad” – fejtette ki Pietro Milillo, a kutatás fő szerzője.

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének – áll a NASA közleményében.

„Évek óta gyanítjuk, hogy a Thwaites nincs szilárd összeköttetésben a talajjal” – mondta Eric Rignot, a tanulmány társszerzője. Új műholdak segítségével azonban most először lehetségessé vált pontosan megmérni a gleccserek változásait és az üreg kiterjedését. A NASA műholdjai 2010 óta nagyfelbontású radarokkal figyelik a gleccsereket.

 

www.origo.hu/tudomany/20190201-hatalmas-ureget-fedeztek-fel-egy-gleccser-alatt-az-antarktiszon.html