Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Repülő csótányok lepték el az országot

2019.09.12

 ripost.hu/politik/insider/undorito-repulo-csotanyok-leptek-el-az-orszagot-2062720/

Undorító! Repülő csótányok lepték el az országot

Egy újabb rovarfaj riogatja a fővárosi embereket. A lapp erdeicsótányok külsőre hasonlítanak a konyhában honos, betegségeket terjesztő rokonaikra, ők azonban repülni is tudnak. Mindez igencsak rossz hír a poloskaszezon kellős közepén.

Sok az olyan panaszos, aki egy eddig alig ismert bogár miatt hívja a rovarirtó szakembereket. Az állatok eleinte csak a kertvárosi részekkel rendelkező kerületekben tűntek fel, ám újabban egyre több helyen fordulnak elő. Sok a panasz a főváros agglomerációjában is.

„Először csak néhány kerületből kaptunk riasztást, főleg a II. kerületből, illetve Óbudáról és Kelenföldről, miszerint egy ismeretlen rovar lepte el a kerteket, ám az utóbbi időkben már Budaörsről és Budakesziről is hívnak minket” – mondta lapunknak Szántó György, az Artpooldesign Kft. kártevőirtó szakembere.

 

 

 
 

 

 

„Főleg az elhanyagoltabb kertekre jellemző a lapp erdeicsótány. Egy kis gereblyézéssel és a lehulló gallyak összeszedésével is csökkenthetjük számukat, ám célszerű szakembert is hívni, aki lekezeli a házak külső falát, hogy a rovarok ne jussanak be” – tette hozzá.

 

 

 
 

 

 

Ugyanakkor Sár József rovarszakértő szerint alapvetően egy szelíd fajról van szó, a mezei poloskákhoz hasonlóan ezek sem harapnak vagy csípnek és más csótány fajtákhoz képest betegséget sem lehet elkapni tőlük.
„Bár ezek a bogarak főként az erdőkben élnek, a fás területekhez közeli lakott területre is bemehetnek. Növényi táplálékot fogyasztanak, így nem kell félni tőlük. A poloskákhoz hasonlóan egy megfelelő szúnyoghálóval már jól lehet védekezni ellenük.” – mondta.

 

Poloskák lepték el a lakásokat

A forró nyár és az enyhén induló ősz miatt ellepték az erkélyeket és a lakásokat a barna márványpoloskák és a zöld vándorpoloskák Budapesten. Bár ezek az állatok nem csípnek és nem is harapnak, elég kellemetlenséget tudnak okozni, hiszen ha veszélyben érzik magukat, kellemetlen, büdös szagot árasztanak magukból. Természetes ellenségük nincs, mivel nem csak büdösek, de a madarak számára rossz az ízük is. Legpraktikusabb, ha szúnyoghálóval védjük a nyílászárókat.