Automatizált gazdaság a nagyvárosban, de nem kertészruhás androidok dolgoznak. Egészséges környezet, jobb termés.mezőgazdaság termelés saláta nagyüzem robotizált

 

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kap a robotizálás, a monoton, gépesíthető feladatokat egyre több esetben veszi át a gép. Különösen ott fontos ez, ahol egyre kevésbé áll rendelkezésre emberi munkaerő a feladatok végrehajtására. Különösen igaz ez Japánra, ahol egy cég arra vállalkozott, hogy elkészítsen egy robotizált kertészetet.

A Spread nevű vállalat megnyitotta teljesen automatizált gazdaságát, a hol a termesztési folyamat szinte minden lépését robotok végzik. Ezzel a mezőgazdaság is csatlakozott a gazdaság más ágazataihoz, ahol automatizálással szállnak szembe a gyorsan elöregedő népesség miatti munkaerőhiánnyal.mezőgazdaság termelés saláta nagyüzem robotizált

A saláta termesztésre létrehozott farm, teljesen zárt beltéri környezet. A Kiotó prefektúrában található Kameoka településen létrehozott 4 400 négyzetméter alapterületű gazdaságban padlótól a mennyezetig érő polcokon növekednek a salátafejek. A megfelelő világításról LED lámpák gondoskodnak. A magok elvetéséről még emberek gondoskodnak, de minden más lépés – a fiatal palánták átültetésétől, az öntözése és a gondozáson át a betakarításig  – automatikusan megtörténik. A polcokon elhelyezett tálcákat futószalagok szállítják, a szükséges munkákat robotkarok végzik el.

Ezen a futballpályánál is kisebb területen naponta 21 000 fej salátát takarítanak be. Ezt először harmincezerre, majd műszaki fejlesztés után napi ötvenezer fejre szeretnék növelni. A tervek szerint öt év alatt el kívánják a farm termelését a napi félmilliós betakarításra felfuttatni.

Amellett, hogy növelik a batakarított mennyiséget, a LED technológia révén az energiafelhasználást harminc százalékkal sikerült csökkenteni. A zárt rendszer okán nincs szükség növényvédő szerek alkalmazására, a termesztés során használt víz 98 százalékát visszaforgatják.

A valódi fénytől mentes termesztés ellenére az itt termelt vegyszermentes saláta több béta-karotint és antioxidánst tartalmaz, mint a szabadföldön termesztett példányok.

A cég véleményes szerint a robotizált mezőgazdaságban nem kertészruhás androidok fognak dolgozni, hanem a feladatokat céloptimalizált robotkarok fogják elvégezni. Nem az a céljuk, hogy helyettesítsük az emberi gazdálkodókat, hanem hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, ahol az emberek és a gépek együtt dolgoznak.

toochee.reblog.hu/robotizalt-kerteszet

Varga-Csanádi Eszti
 valószínű vízben nevelkednek tápanyagpótlással. Gondolom az meg vegyileg előállított 
 
 
Ez is 1 NETTÓ BAROMSÁG. (Mit csinál-tesz -alkot az EMBER amikor mindent gép csinál....?) 1 növénynek TÁPANYAGRA ,NEM PEDIG tápoldatra van ahhoz szüksége ,hogy tápláljon gyógyítson.(Az elmúlt 50 év "fejődése"azt eredményezte ,hogy ELTŰNT...a növények beltartalmi ÉRTÉKÉNEK a 80-90% a!!.... A MOCSKOS kapitalizmus miatt. (Közben meg bamba fejjel -értetlenül-tudatlanul csodálkozik a birkák tömege,hogy tarol pl a rák,és egyre csökken a az aktív ÉLETHOSSZ-akár mitis HAZUDNAK-erröl is. Persze jól néznek ki ezek a valamik meg hatalmasok...(vegyél pl bóti répát akármit-hűtőbe is 1-2nap oszt irány a kuka...míg a természet törvénye szerint termelt bármi sok-sok hónapig elállnak...) ,föl vannak fújva nitrogénnal(aminek kb a80%-át a levegőböl vonják ki!!!