Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rózsaszínűvé vált a hó az olasz Alpokban, ami felgyorsította az olvadást

2020.07.09

 


Éghajlatváltozás és rózsaszínű algák

"Az alga nem veszélyes, ez egy természetes jelenség, amely a tavaszi és nyári időszakban a középső szélességi fokokon, de akár a pólusokon is előfordul," - mondta Biagi Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács tagja, aki korábban algákat tanulmányozott Svájcban a Morteratsch-gleccseren.

A hó jellemzően a nap sugárzásának körülbelül 80%-át tükrözi vissza a légkörbe, de ha rózsaszínű algák vannak jelen, sötétebbé teszik a felszínét, és végül annyi hőt képes elnyelni, hogy gyorsabban elolvad.

Sajnos, minél több alga jelenik meg, annál több hó olvad el. Tehát jelenleg az olaszországi Gavia-hágónál a 2618 méter magasan jellemző hófehér helyett rózsaszínű árnyalatú a hó.


"Minden, ami sötétíti a havat, az megolvasztja, mert felgyorsítja a sugárzás abszorpcióját," - magyarázta Di Mauro. "Megpróbáljuk meghatározni az emberi jelenségeken kívül más jelenségek hatását a Föld túlmelegedésére."

Di Mauri azt is megjegyezte, hogy a túrázók és a sífelvonók jelenléte szintén hatással lehet a terület algásodására.

Ha ezek a rózsaszínű algák megmaradnak vagy növekednek az egész világon, egyre több jég olvad el rövidebb idő alatt, ami egyáltalán nem kívánatos, mivel a gleccserek már is gyorsan olvadnak az egész bolygón. (1)

 

(1) - https://www.sciencealert.com/italy-s-alps-have

ujvilagtudat.blogspot.com/2020/07/rozsaszinuve-valt-ho-az-olasz-alpokban.html