Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokkoló előrejelzés: hamarosan új világjárvány törhet ki a mutálódó vírus miatt

2017.04.12

 AKTUÁLIS » Belföld » Sokkoló előrejelzés: hamarosan új világjárvány törhet ki a mutálódó vírus miatt

Sokkoló előrejelzés: hamarosan új világjárvány törhet ki a mutálódó vírus miatt

ma 08:11

·         INFLUENZA

·         VÍRUS

·         JÁRVÁNY

Lehet, hogy világméretű járvány fenyeget? / Illusztráció: Shutterstock

Lehet, hogy világméretű járvány fenyeget? / Illusztráció: Shutterstock

 

 

Blikk-összeállítás

 

Egy új ausztrál kutatás arra figyelmeztet, hogy komoly kockázata van újabb influenza-világjárványnak. Az utóbbi időben ugyanis rengeteg mutálódott vírustörzs bukkant elő.

Hirdetés

Egy lehetséges, közelgő katasztrfára figyelmeztetnek az Új-dél-walesi Egyetem kutatói. A tudósok ugyanis megvizsgálták az összes madárinfluenza-törzset a fejlődésük és a fertőzési ütemük szerint, minden adatot figyelembe vettek: a halálozási adatokat, a vírus terjedését a népességben, és felrajzolták a különböző vírusok keletkezésének időbeli térképét - írja a Házi Patika. Végül arra jutottak, hogy az influenza A vírus első és legpusztítóbb világméretű járványa, az 1918-19-es spanyolnáthaután 40 év telt el az első új influenzavírus-törzs megjelenéséig, amelyet 10 évvel később jegyezték fel. A 2011-15 között eltelt öt évben hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt a világon. Nem tartják kizártnak, hogy új madárinfluenza-törzs bukkan fel, amely világméretű járványt okozhat:

- A nemzeti és a nemzetközi járványügyiintézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést - mondta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője. A kutató szerint sokkal hatékonyabb ellenőrzésre lenne szükség, emellett a hatóságoknak többet kell tenniük azért, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata.

Egyelőre nem tudják, hogy az influenza miért képes ilyen rohamtempóban változni, sokan a városiasodást, klímaváltozást és egyes mezőgazdasági gyakorlatokat sejtik a háttérben.

 

www.blikk.hu/aktualis/belfold/az-influenzavirus-mutacioi-miatt-ujabb-vilagjarvany-fenyeget/2wntnmk