Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Soros zseniálisan látta meg az üzletet a koronavírus- járvány következményeiben

2020.03.31

 Tűzfalcsoport

Koronavírus: a milliárdokat érő üzlet

 

 

Fotó: Insider Monkey
Fotó: Insider Monkey

 

A Barron’s, az Egyesült Államok egyik vezető gazdasági lapja szúrta ki a tőzsdefelügyelet honlapján, hogy egy március 6-i jelentés szerint a Soros Fund Management részesedése 2,7 millió A osztályú részvénnyel meghaladta az 5 százalékot a beltéri sporteszközeiről, különösen a fitneszkerékpárjairól ismert Peloton Interactive Inc.-ben. Soros alapkezelője idén kezdett nagy arányú bevásárlásba, a tavalyi év végén még mindössze 281 ezer Peloton-papírja volt.

Az pontosan nem ismert, hogy a különbözetet képező több mint 2,4 millió részvényt mikor vásárolta meg. Ugyanakkor tény: a Peloton tavaly december óta lejtmenetben volt, s ez a trend csak március 12-13-án fordult meg, vagyis egy héttel azután, hogy a Soros Fund Management eleget tett adatközlési kötelezettségének.

Március 6-án az A osztályú Peloton papírok árfolyama 24,89 dolláron zárt, a mélyponton pedig mindössze 19,51 dollárt ért. Azzal viszont, hogy a koronavírus berobbant az Egyesült Államokba, s egyre többeket kényszerít otthonmaradásra, a cég meglódult: keleti-parti idő szerint hétfőn délután 2 órakor az árfolyama elérte a 27,89 dollárt, és meredeken emelkedett, a piaczárás valószínűleg 29 dollár közelében éri majd.

Óvatos becslés szerint tehát abban a pillanatban, amikor Soros Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata kiadta a budapesti adományról szóló közleményt, csak ezen az egy üzleten már akár 5-7 millió dollár körül haszna is lehetett az öreg New York-i spekulánsnak. De a nyeresége óráról órára növekszik, hiszen a pénzét egyelőre nem vonta ki a Pelotonból.

 

Hasonló húzása volt egyébként, hogy február folyamán több mint 45 millió dollárért vett 758 ezer Blizzard-részvényt. A Blizzard az egyik legnagyobb múlttal rendelkező videójáték-kiadó, de a Pelotonhoz hasonlóan nem kezdte jól az évet, bár januárban erősödéssel kezdett, részvényárfolyama februárban zuhanni kezdett, majd március 16-20. körül a trend megfordult, s azóta magabiztos, felívelő pályán van.

A koronavírus eddigi legnagyobb Wall Street-i nyertese viszont alighanem Bill Ackman, Soros György egykori üzlettársa. Ackman a tél folyamán, amikor sokan még alábecsülték a COVID-19 gazdasági hatásait, 27 millió dollár értékben vásárolt különböző biztosítási csomagokat, úgynevezett CDS-eket (Credit Default Swap). Vagyis az amerikai és a világgazdaság „ellen fogadott”, és ezzel a Business Insider március 26-i cikke 2,6 milliárd dollárt keresett.

A konzervatív American Thinker ennek apropóján bővebb portrét közölt Ackmanról, kiemelve, hogy a legutóbbi négy választáson a Demokrata Párt bőkezű támogatója volt, de kisebb adományokkal a fanyalgó republikánusok, például Mitt Romney és John McCain kampányait is megsegítette. 

tuzfalcsoport.blogstar.hu/2020/03/31/koronavirus-a-milliardokat-ero-uzlet/92645/