Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Súlyos cunami Indonéziában, kitört az Etna

2018.12.24

 Már legalább 281 halottja van az indonéziai cunaminak

 

akiralyKÜLFÖLDma 9:04 19 5

Az indonéz hatóságok legfrissebb összesítései szerint legalább 222 281-en vesztették életüket, további 843-an megsérültek a sérültek száma meghaladja az ezret és 57 embert tartanak nyilván eltűntként* a Jáva és Szumátra szigetére vasárnap lecsapó cunamiban. A cunamit a feltételezések szerint a két szigetet elválasztó Szunda-szoros közepén fekvő Anak Krakatau vulkán vízalatti földcsuszamlása idézhette elő.

Az Anak Krakatau, vagyis a Krakatau gyermeke egy, a tengerből 1923-ban kiemelkedett vulkanikus kúp. A vulkán az 1883-ban 200 megatonna erejű robbanásban megsemmisült Krakatau vulkán helyén emelkedett ki a tengerből. A Krakatau robbanása 13 ezerszer volt erősebb a Hirosímára ledobott atombombáénál. A katasztrófát követő szökőár helyenként 41 méter magas vlt, a hamufelhő a következő évben több mint 1˙C-kal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet.

https://secure.adnxs.com/seg?add=10469573&t=2

Képtalálat a következőre: „Cunami”A füstölgő Anak Krakatau 2018. december 23-án.Fotó: NURUL HIDAYAT/AFP

Az Anak Krakatau az elmúlt hónapokban egyre aktívabb, pénteken 134 másodperces kitörése volt, négyszáz méter magasra lövellte ki hamufelhőjét. Akkor nem követte cunami a kitörést, szombaton, helyi idő szerint este fél tízkor viszont minden előjel nélkül söpört végig Szumátra és Jáva partvidékén.

A cunami egy népszerű jávai üdülőhelyet is elmosott, ahol a népszerű indonéz rockzenekar, a Seventeen koncertezett. Az árhullám a színpadot is elmosta, a zenekar énekesének közleménye szerint roadmenedzserük és basszusgitárosuk meghalt, a zenekar három tagja és az énekes felesége pedig eltűnt.

A helyi jelentésekben külföldi áldozatokról egyelőre nincs említés. (Via BBC)

*UPDATE 09:30: A cikk megjelenése óta közölt még frissebb becslések szerint tovább nőtt az áldozatok száma. A helyi katasztrófavédelem attól tart, hogy még ennél is tovább növekedhet.

444.hu/2018/12/24/mar-legalabb-222-halottja-van-az-indoneziai-cunaminak

2018.12.23. 03:17 MÓDOSÍTVA: 2018-12-23 15:01:24
 
 
 

 

Súlyos szökőár csapott le az Indonéziához tartozó Szunda tengeri

szorosra helyi idő szerint szombat este: már 222 halottról és 843

sérültről érkezett jelentés. Az áldozatok többsége belföldi turista, a l

egtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették

életüket. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog,

legalább huszonnyolc embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

 

A cunami a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros

térségében keletkezett, Banten és Lampung tartományokat érintette. 

BBC-n olvasható beszámolók szerint egész nap érezhetően aktív

volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a

nagyobb, erősebb.index.hu/kulfold/2018/12/23/cunami_indonezia/

 

Kitört az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója, vastag hamuoszlop gomolyog a hegyből, a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret.

 

Hétfő reggel mintegy 130 földmozgást észleltek a vulkánnál – közölte az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), a legnagyobb 4-es erősségű volt.

(Fotó: EPA/Orietta Scardino)

Nem érkeztek jelentések sérültekről. A túrázókat az 1900 méternél magasabb helyekről biztonsági okokból evakuálták – közölte egy menedékház tulajdonosa.

A 3330 méter magas tűzhányó évente többször is látványosan működésbe léphet, lávát okádva és hamut eregetve a földközi-tengeri sziget fölött. A tűzhányó legutóbbi súlyos kitörése 1992-ben volt.

“A mostani kitörés az Etna oldalán történt, tíz év óta ez az első oldalirányba történt kitörés, de nem tűnik veszélyesnek” – mondta Boris Behncje vulkanológus, az INGV munkatársa.

A szakértő szerint a délutáni órákban mérséklődtek a földmozgások és a hamukitörés, feltehetően a lávafolyam is, de azt a hamutól nem lehetett látni.www.hirado.hu/kulfold/havaria/cikk/2018/12/24/kitort-az-etna/