Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Támad a vörös alga Floridában: szükségállapotot hirdettek, mert az emberre is veszélyes

Zsoltárok könyve:105:29  Vizeiket vérré változtatá, és megölé az ő halaikat.

 

Nehezen tudtuk elképzelni, hogyan válik vérré a víz. Hát így: 

 

Támad a vörös alga Floridában: szükségállapotot hirdettek, mert az emberre is veszélyes


Szerző: DEHIR.HU | info@dehir.huKözzétéve: 2018.08.14. 06:55 | Frissítve: 2018.08.14. 06:58

Sarasota - Mindenütt átható bűz terjeng. Teknőcök, halak tetemeit mossa partra a víz, még egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe. 

 
 

 

 

Emberre is veszélyes, mérgező algatelepek lepték el Florida egyes partvidékeit. 

Támad a vörös alga Floridában: szükségállapotot hirdettek, mert az emberre is veszélyes

A Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket, a televíziók tudósításai szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható. 

Az Egyesült Államok déli államának nyugati partjait mérgező algatelepek lepték el: mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint terjednek tovább, északi irányban. 

Az algák rohamosan pusztítják a tenger élővilágát. Teknőcök, Góliát sügérek, lamantinok tetemeit mossa partra a víz, júliusban például egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe. A héten Sarasotánál kilenc delfin tetemét halászták ki, és a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös alga okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key-n a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el a strandokról. 

 A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint különösen a teknősöket pusztítja az alga: az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett. 

 A    vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott. Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő Irma hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak. Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a tóban lévő mérgező vegyi anyagokat. 

 Rick Scott, Florida kormányzója

több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyes, légzési nehézségeket okozó alga veszélye miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek.


Címkék: TudományUSAKörnyezetAlgaalgamérgezésvörös algaFlorida

www.dehir.hu/vilag/tamad-a-voros-alga-floridaban-szuksegallapotot-hirdettek-mert-az-emberre-is-veszelyes/2018/08/14/