Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tömegesen mészárolják a gólyákat Libanon felett

 

Tömegesen mészárolják a gólyákat Libanon felett

Tavasszal a költöző madarak Európa és Kelet-Ázsia felé veszik az irányt, hogy ott fészket rakjanak és szaporodjanak. A keleti útszakasz elkerüli a Földközi-tengert, mert inkább a szárazföld felett repülnek a madarak. A  több mint fél millió fehér gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti sport lett a költöző madarak levadászása. Szegények és gazdagok egyaránt örömüket lelik abban, hogy gyakorlatilag mindenre lőnek, ami mozog a levegőben. 

52436984 2542993319048339 3147083156671168512 o

Fotó: Committee Against Bird Slaughter (CABS) / Facebook

Egyébként nemcsak Libanon, de más környékbeli országok lakosai is előszeretettel vadásznak a költöző madarakra, de mégis itt a legkétségbeejtőbb a helyzet, ugyanis a tömeges mészárlás már közvetlen hatással van a költöző madarak populációjára. 

A becslések szerint 2,6 millió madár esik áldozatul évente az értelmetlen vadászatnak, köztük rengeteg védett, veszélyeztetett egyed is. Ez azt jelenti, hogy négyzetkilométerenként 248 madarat lőnek ki, de ezek csak becslések, a pontos számok ennél magasabbak is lehetnek, ahogyan a költöző madarak kilövése egyre elfogadottabb a társadalomban.  A repülési útvonal alatt nagyjából húszméterenként állnak fegyveresek, de az sem ritka, hogy az erkélyről lövöldözik a madarakat, majd a képeket büszkén osztják meg a közösségi oldalakon.

index.hu/techtud/2019/03/05/tomegesen_meszaroljak_a_golyakat_libanon_felett/