A tengeri akváriumok ékessége felel a tenger fenéki sivatagokért.A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

 

Tűzhal. A tengeri akváriumok ékessége, sokak véleménye szerint a legszebb hal a világon. A testéből kiálló antennaszerű nyúlványairól ismerhető fel. Az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán nyugati részén őshonos. Éjszaka 50 méteres vízmélységig aktív, nappal elrejtőzik a lagúnák szirtjeinek rejtekében. Őshonos élőhelyén garnélarákokkal és sziklarákokkal táplálkozik, és nem nő húsz centiméternél nagyobbra. De ez a gyönyörű hal a világ másik felén ökológiai katasztrófát okoz.

A nagy floridai zátony a harmadik legnagyobb korallgát a világon. A korallok még ott vannak, de kevés a hal. Mintha egy tengeri sivatagban úszna az ember. A floridai korallok pusztulásának több oka is van: korallfehéredés, túlhalászás, a szárazföldi nitrátszennyezés, a globális felmelegedés, üledéklerakódás, az óceánok savassága. De a legújabb és egyik legveszélyesebb oka ismét az ember.

Ezeket a kopár zátonyokat a tűzhal tisztította meg a gazdag élővilágtól. De hogy kerülnek ide a tűzhalak? A kutatók sejtése szerint a tengeri akváriumok lakói kerültek bele itt az óceánba. Nem kell Némó-féle szöktetésre gondolni: az emberi ostobaság a bűnös.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

A kisállat-kereskedésekben jó ötletnek tűnt tűzhalakat tartani. Gyönyörűek, látványosak a tengeri akváriumban, és nem is túl nagyok. De később az akváriumok tulajdonosainak rá kellett ébredniük, hogy egyre nagyobbra nőnek, és kérlelhetetlen tengeri csúcsragadozók: mindent felfalnak, ami náluk kisebb. Felzabálják az akvárium többi lakóját. Elég volt csupán néhány felháborodott akváriumtulajdonos, aki mérgében a tengerbe engedte kedvencét. A becslések szerint valamikor 1985 táján történt, hogy néhány ivarérett egyed az óceánba került. Ezzel kezdődött minden idők egyik legnagyobb tengeri inváziója.

A tűzhalak telhetetlen ragadozók, amit az őshonos halak egyáltalán nem ismernek. Rengeteg halat és rákot esznek, amik a helyi élővilág szerves részei. Akármerre vadászik, szétrombolja a táplálékláncot. Nemcsak Floridában van veszélyben a tenger, hanem Észak- és Dél-Amerika keleti partvidékén végig. A kilencvenes években még csak Florida csúcsán találkoztak vele. A kétezres évektől meghódította egész Floridát, az északi partvidéket. Robbanásszerűen elszaporodott, napjainkra a Mexikói-öbölben és a Karib-tengeren bárhol találkozhatunk velük. Dél-Amerika partjainál már Argentínáig eljutottak.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

Kevesebb mint három évtized elég volt ahhoz, hogy mindent megszálljanak, és kiirtsák az őshonos kisebb halakat. Ha birtokba vesznek egy újabb korallzátonyt, hetven-kilencven százalékkal csökken az őshonos halállomány.

Tökéletesen alkalmazkodott az új vizekhez. Már nemcsak a sekély vizekben él, hanem akár 300 méteres mélységben is megtalálható. Bárhol megél, és nagyon szapora. A nőstények négynaponta 30 000 ikrát raknak, így egy év alatt nőstényenként akár 2 000 00 ikrával is számolhatnak.

De nemcsak a számuk növekszik folyamatosan, hanem a méretük is. Míg az őshonos vizekben 8-10 centiméteresek, Floridában 40-50 centiméteres példányokat fognak. Minél nagyobbak, annál nagyobb állatokat tudnak felzabálni.

Ma már a szakemberek is döbbenten állnak az invázió nagysága előtt. A floridai rákhalászok kétségbe vannak esve. Egy idős halász mesélte, hogy negyven évig nem is látott tűzhalat, de napjainkban akár 500-700 darabot is kifognak naponta.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

A tűzhal titkos fegyvert rejteget. A háti úszósugarai valójában hatalmas tüskék. Tűhegyesek, és amint felsértik az áldozat bőrét, a tüskékben lévő mérget áldozatába fecskendezik. Ez is az egyik oka döbbenetes ütemű terjedésének: a potenciális ragadozók inkább nem támadnak. De a méreg nem csak a ragadozókra veszélyes. Nem kíméli a halászokat, a búvárokat és az úszókat sem. Egy könnyű kis karcolás, a seb befeketedik, és hamarosan jön a lüktető fájdalom, mintha satuba szorítanák a sérült részt. A végtag felforrósodik, megdagad, szinte pattanásig feszül a bőr. Súlyos esetben akár egyhetes kórházi ápolás a vége.

Fel lehet-e számolni ezt a katasztrófát? Erről már lemondtak a kutatók. Csak abban reménykednek, hogy útját tudják állni a további terjeszkedésnek, és ritkítani tudnak az állományon. A halászok annyit fognak ki, amennyit csak lehet, és különböző kezdeményezésekkel próbálják rávenni az embereket a hal fogyasztására. Szerencsére a tűzhal különösen jóízű: húsa fehér és édes. A veszélyes tüskék ellenére egy kis odafigyeléssel könnyen tisztítható. A nagyra nőtt példányok húsmennyisége már jelentős, nagy szeletben leválasztható.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

De ez édeskevés ahhoz, hogy az Atlanti-óceán nyugati partjának élővilágát megmentsék.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal