Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb koronavírus-fertőzés tünetre figyeltek fel a Google adatelemzői

2020.04.08

 

Újabb koronavírus-fertőzés tünetre figyeltek fel a Google adatelemzői

A Google adatelemzői arra figyeltek fel, hogy az utóbbi időben erősen megnövekedtek a keresések a szemfájdalmakra vonatkozóan. Arra jutottak, a szemtünetek is a koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Ők voltak azok, akik elsők között figyelmezettek arra is, hogy a szaglás elvesztése jellegzetes tünete lehet a koronavírus fertőzésnek.

 

A világ legnépszerűbb keresőjének adatelemzői lényegében a keresések számából indulnak ki. Sok mindenre lehet következtetni, ha százezrek, sőt milliók ugyanazt ütik be a keresőprogramba. 

A Google adatelemzői most egy új kifejezés gyakori, több százezres keresésére figyeltek fel, és az a szemfájdalom.  New Yorkban például a legtöbben erre a szóra kerestek rá, a szaglás elvesztése mellett.

FORRÁS: THINKSTOCK

A Google adatelemzői a keresőszavakból kiindulva azt is jósolják, hogy Ecuador lehet a COVID-19 járvány új „epicentruma". Itt is a legkeresettebb szavak között van a szemfájdalom. Ez a szó a legkeresettebbek közé került például a járvány sújtotta Spanyolországban és Iránban is, ahol ugyancsak több tízezer koronavírus fertőzés történt.

„A szemfájdalom kifejezés keresése Spanyolországban február közepe és március közepe között négyszeresére nőtt, márciusban, Iránban pedig mintegy megduplázódott"– írja a  Google nyomán a Ripost

Olaszországban a „bruciore occhi" (égő szem) szó keresése a szokásos szint ötszörösére emelkedett márciusban. New York-ban ma már a szemfájdalommal kapcsolatos keresések száma közelít a szaglásvesztéssel kapcsolatos keresésekhez.

 www.life.hu/hirek/20200407-ujabb-koronavirusfertozes-tunetre-figyeltek-fel-a-google-adatelemzoi.html

 

A szemfájdalom is jellemző tünete lehet a koronavírusnak?

/Ripost

A német klinikai orvosok arról számoltak be, hogy három beteg közül kettő panaszkodott a szaglással és az ízleléssel kapcsolatos problémákra.

A szaglásvesztés vagy más néven anosmia felnőttek esetén 40%-ban vírusfertőzést követően lép fel. Sokan tapasztaltuk is már, amikor egy náthával, megfázással járó betegséget követően átmenetileg rosszabbodik vagy meg is szűnik a szaglásunk: nem érezzük az illatokat, az ételek ízét. Felső légúti fertőzéseket 200-nál is többféle kórokozó válthat ki, ezért nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzés esetén is felléphetnek ilyen tünetek.

Már Dél-Korea, Kína és Olaszország területéről is érkeztek adatok azzal kapcsolatban, hogy a betegeknél szaglásvesztés, vagy csökkenés (hypozmia) következett be. Németországban háromból két betegnél jelentkeztek a tünetek. A brit fül-orr-gégészeket összefogó szakmai szervezet állásfoglalása szerint ezért ilyen esetben 7 napos elkülönítés javasolt. A szakemberek arra kérik az érintetteket, ha hirtelen fellépő szaglás- és ízvesztést tapasztalanak, akkor maradjanak otthon és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor maradjanak továbbra is otthonukban és telefonon értesítsék erről háziorvosukat!

 

Vigyázat: a szagvesztést sok más betegség is okozhatja!

ripost.hu/politik/a-szemfajdalom-is-jellemzo-tunete-lehet-a-koronavirusnak-2362696/#