Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valódi ember-állat hibrideket hozhatnak létre Japánban, miután hatályon kívül helyezték ennek tilalmát

2019.08.04

Valódi ember-állat hibrideket hozhatnak létre Japánban, miután hatályon kívül helyezték ennek tilalmát


Az ember-állat hibrideket embrió formában fogják kifejleszteni Japánban, miután a kormány jóváhagyta az ellentmondásos őssejt kutatást.

Az emberi sejteket patkány- és egér embriókban tenyésztik, majd helyettesítő állatban tartják őket, a Tokiói Egyetemen elvégzendő kísérletek részeként.

A támogatók szerint a neves genetikus, Hiromitsu Nakauchi által vezetett munka létfontosságú első lépés lehet az emberi szervek mesterséges előállítása felé, amelyeket később át lehet ültetni a rászorulókba.

A kutatás ellenzőinek azonban aggályai merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tudósok Istent játszanak. Attól tartanak, hogy az emberi sejtek az állatok más testrészeibe is eljuthatnak a megcélzott szerveken túl, melynek következtében olyan lény jöhet létre, amely részben állat, részben ember.

 Ezért az ilyen hosszan elhúzódó kísérleteket az elmúlt években ténylegesen betiltották vagy nem finanszírozták az egész világon.

Japánban a tudósoknak megtiltották, hogy tizennégy napos növekedési periódust követően megtartsák a kísérleti embriókat. Ezeket a törvényeket azonban márciusban enyhítették, amikor az ország oktatási és tudományos minisztériuma új iránymutatásokat bocsátott ki, amelyek szerint az ilyen embriókat nem kell elpusztítani.

Dr. Nakauchi kísérleti kérelmét most először hagyták jóvá az új keretrendszer alapján.

"Nem várjuk azt, hogy azonnal emberi szerveket hozunk létre, de ez lehetővé teszi számunkra, hogy tovább fejlesszük kutatásainkat az eddig megszerzett tudás alapján," - mondta az Asahi Shimbun újságnak. (1)

Hozzátette, hogy azt tervezi, hogy lassan fog haladni, és nem próbálnak meg hosszú életű hibrid embriókat létrehozni, inkább a hibrid egér embriók élettartamát növelik 14,5 napra, amikor az állat szervei többnyire kialakulnak, a hibrid patkányembriókét pedig 15,5 napra tolják ki.

Az ország bioetikusai üdvözölték ezt az óvatosságot.

"Jobb óvatosan eljárni," - mondta Tetsuya Ishii, a szapporói Hokkaido Egyetem tudománypolitikai kutatója. "Ez lehetővé fogja tenni a párbeszédet a nyilvánossággal, amely szorong és aggódik."

ujvilagtudat.blogspot.com/2019/08/valodi-ember-allat-hibrideket-hozhatnak.html