Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Venezuela és Oroszország tárgyalásokat folytat, hogy a kétoldalú kereskedelemben rubelre cserélik a dollárt

2019.05.19

Venezuela és Oroszország tárgyalásokat folytat arról, hogy a kétoldalú kereskedelemben rubelre cserélik az amerikai dollárt

 Caracas tárgyalásokat folytat Moszkvával az orosz rubel kétoldalú kereskedelmi használatáról és a dollár ügyletek elhagyásáról, Jorge Valero, az ENSZ Genfi Hivatalának venezuelai képviselője szerint.


A nagykövet hozzátette, hogy a két ország megvitatja az elmúlt évben bevezetett, Venezuela állama által szponzorált és olajfedeztű El Petro kriptovaluta használatát is.

Caracas a Petro értékét egy venezuelai olaj hordójának árához kapcsolta. A kormány Venezuela nemzeti valutáját, a bolivárt is az El Petro-hoz kötötte tavaly nyáron.

Az Egyesült Államok által Venezuela ellen bevezetett számos szankció arra kényszerítette a Bolivári Köztársaságot, hogy felhagyjon a dollár használatával a nemzetközi tranzakcióiban. Az ország tavaly októberben váltott át euróra. Emellett az ország elkezdte a nyersolajat közvetlenül az importált termékekre cserélni.


A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Venezuela jelenleg megpróbál átjutni történelmének egyik legrosszabb gazdasági válságán, amelynek hiperinflációja ebben az évben a 10 millió százalékhoz közelít.

Valero hozzátette, hogy Caracas számít a Kreml támogatására Venezuela külföldi adóssága szerkezetének átalakításában.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a venezuelai olajipar ellen bevezetett amerikai szankciók, valamint a dollár számlák befagyasztása rendkívül negatív hatást gyakoroltak az ország gazdaságára.

Az intézkedések megfosztják a latin-amerikai nemzetet a nemzetközi pénzügyi támogatásoktól és az olajágazatba történő befektetésektől. 

 

ujvilagtudat.blogspot.com/2019/05/venezuela-es-oroszorszag-targyalasokat.html