Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vészhelyzet az Északi-sarkon? 20 fokkal melegebb van, és nem indult be a téli jegesedés!

 

Vészhelyzet az Északi-sarkon? 20 fokkal melegebb van, és nem indult be a téli jegesedés!

2016. november 19., 
A most észlelt állapotok már-már katasztrofálisak, és a 2012-ben mért kritikán aluli adatokat is alul fogják múlni.

Hihetetlen mértékig jutottunk. Az Északi-sarkkör levegője mára már 20 Celsius fokkal az átlag fölött van. Bátran ki lehet jelenteni, hogy soha a világtörténelemben ennyire meleg nem volt a sarkon.

Olyannyira drasztikusak most ott az állapotok, hogy a téli jegesedés is alig akar beindulni, erre pedig korábban szintén nem volt példa.

A sarkon található jégréteg is kritikán aluli. Annyira vékony ugyanis, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorlás hajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna.

A jég ráadásul a becslések szeriont, sok földgázt, olajat, és egyéb természetes eredetű de szennyeződést okozó anyagot tartalmazhat, ami tovább ronthat a globális felmelegedésen, és az egyébként is haldokló élővilágon.

A nemrég elkészült Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonján jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik - az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.

Riasztó adatok, ráadásul kiderült, hogy ez már a második év zsinórban, amikor nagyon magas ott a hőmérséklet.

Sok kutató úgy véli, hogy elértük a kritikus pontot, és az Északi-sarkkör hamarosan teljesen felolvad, és erre nem kell 10 évet várnunk.

Egyes becslések szerint mindössze 3-5 év alatt teljesen felolvadhat, ami óriási változásokat fog okozni a Földünk éghajlatában.

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, így a mi egészségünk és életünk is nagyban függ a dolgoktól.

Óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

A jégképződés, azaz a téli jegesedés ugyanis nem, vagy csak roppant lassan tud idén beindulni A kutatók és szakemberek még nem tudják mit, de valamit tennünk kell, hogy ezeket a folyamatokat megállítsuk, különben elveszítjük a Földet, és életterünket a jövőben.avilagtitkai.com/articles/view/veszhelyzet-az-eszaki-sarkon-20-fokkal-melegebb-van-es-nem-indult-be-a-teli-jegesedes