Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Visszatérni látszik a hírhedt Fekete Halál (Térkép)

 

 

Már közel kétszáz halálos áldozatot követelt a pestis Madagaszkáron

 

 

 

Madagaszkár szigetén már 195-re emelkedett a pestis halálos áldozatainak száma. Ez mindössze pár napa alatt 3 százalékos növekedést jelent – írja a DailyMail brit lap internetes kiadása.

 

Madagaszkár a világ azon kevés országának egyike, ahol a pestis még mindig nagy számban szedi áldozatai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig 2267 ember fertőződött meg. Az esetek két harmada tüdőpestises. A fertőzés köhögéssel és tüsszentéssel terjed, és 24 óra alatt végezhet áldozatával.

 

Az orvosok most amiatt aggódnak, hogy a fertőzést okozó baktériumtörzs antibiotikum-rezisztensé válik. A madagaszkári egészségügyi személyzet ugyanis sok esetben nem tartja be az előírt antibiotikum dózisokat, mert szeretnének gátat vetni a járvány terjedésének.

 

 

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt 50 év legsúlyosabb egészségügyi válsága tört ki a szigetországban. Afrika 10 országát már riasztották, mert félő, hogy a kór továbbterjed a kontinensre is.

 

 


Forrás: DailyMail.co.uk

DailyMail.co.uk

Nyitókép: DailyMail.co.uk

Visszatérni látszik a hírhedt Fekete Halál (Térkép)

 

A bubópestis rettegésben tartotta Európát. A 14. században a hírhedt „fekete halál” kiirtotta a kontinens népességének harmadát, egyúttal megásta a feudális rendszer sírját.

 

Antibiotikumokkal a pestis (vagy más nevén, dögvész) általában kezelhető, de a mai napig fel-felbukkan a világ több pontján. Június 26-án az Egyesült Államok délnyugati részében, Új-Mexikóban az amerikai közegészségügyiek bejelentették, hogy három embert is diagnosztizáltak bubópestissel. Ez azért kirívó eset, mert az USA-ban évente összesen van 7 eset – és most egyszerre három is előfordult.

 

A zoonózisos, vagyis állatok által terjesztett betegségeket – mint amilyen a pestis, a madárinfluenza vagy az Ebola – nagyon nehéz felszámolni. A pestis kórokozója a rágcsálókon élősködő bolhákban található Yersinia pestis baktérium. Európában elsősorban a fekete patkányok a hordozók, de Amerikában a fejlett országrészektől eltérően a fertőzött bolhák előfordulása az erdei mókusoknál vagy prérikutyáknál vált hangsúlyosabbá.

 


A bubópestis tipikus tünete a megduzzadt nyirokcsomók. Úgy tartják, hogy aki túléli az első két lázrohamot és kifakadnak a kelései, az túlélheti a betegséget. A halálozási arány azonban kezelés nélkül 80 százalékos is lehet. Fotó: Origo.hu

 

Pestis elleni vakcinát sosem fejlesztettek ki, és ha a betegséget nem kezelik azonnal gyógyszerekkel, a halál valószínűsége rendkívül magas. A leggyakoribb formája a bubópestis, amely bolhacsípéssel vagy az állattal (patkánnyal) való érintkezéssel terjed, és amely a fertőzöttek 30-60 százalékát megöli. Ritkább típusa a tüdőt támadja (tüdőpestis), ekkor cseppfertőzés útján is fertőz, és kezelős nélkül szinte mindig halálos kimenetelű. A bőr az oxigénfelvételben keletkező zavar miatt sötétkék színűre vált, emiatt nevezik ezt a betegséget feketehalálnak.

 

Amerikában 2015-ben 4-en haltak meg ebben a típusú pestisben, amire az azt megelőző harminc évben nem volt példa.

 

A pestis azonban világszerte a szegények betegsége. Olyan természetes gócpontok, ahol a bolhák, a rágcsálók kiváló feltételeket teremtenek a pestis baktérium számára, a világon számos helyen találhatók, de leggyakrabban és legsűrűbben ott fordulnak elő, ahol az emberek kiugróan egészségtelen életkörülmények között élnek, és ahol a kezelés lassabb lehet vagy egyszerűen nem megoldható.

 Képtalálat a következőre: „mongolia meme”


Pirossal a legsűrűbb előfordulási pontok. Madagaszkár vezet. Szerencsére Európa ma kívül esik a veszélyes zónán. Térkép: Economist.com

 

2010 és 2015 között 3248 pestises esetet regisztráltak, ebből 584 halálos kimenetelű volt. A leginkább érintett ország Madagaszkár, itt fordul elő az új fertőzések és a halálesetek három negyede. A pestis pedig újra megtámadta a szigetországot. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 62 új esetet tartanak nyilván Madagaszkáron (eddig 26-an haltak meg), ilyen mértékű fertőzésre az 1950-es évek óta nem volt példa.

 

Az ősi gyilkos kór ma már kevésbé halálos, mint régen, de közel sem tűnt el a Föld színéről.

 


Az ötvenes évek derekától a legtöbb megbetegedést Eurázsiából jelentették, egészen a nyolcvanas évekig, azután azonban Afrika vette át a nem túl kívánatos előfordulás ranglista első helyét. Mindenesetre a pestisben elhunytak száma csökkent. Grafikon: Economist.com

 

Economist.com, Körkép.sk

Nyitókép: guidebooksonhungary.wordpress.com  www.korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2017/11/21/mar-kozel-ketszaz-halalos-aldozatot-kovetelt-a-pestis-madagaszkaron