Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viszlát lángos, sültkrumpli és minden, ami olajban sül – hatályba lépett az EU-rendelet

 

Viszlát lángos, sültkrumpli és minden, ami olajban sül – hatályba lépett az EU-rendelet

 
http://juditkakonyhaja.blogspot.hu

Lista a veszélyes élelmiszerekről. Az akrilamid a bűnös, ami rákkeltő lehet.

Az Európai Unió  az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását tervezi. Az akrilamid egy olyan rákkeltő anyag, amely elsősorban  az olyan, magas hőfokon, bő olajban sütött termékekben jelenik meg, mint a lángos, a hasábburgonya, a rántott hús vagy éppen a fánk.

A Népszava hétfői cikkében pedig már arról számol be, hogy ma hatályba  lépett,  áprilisban pedig  kötelezően alkalmazandó is lesz az EU-rendelet, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő.

A lap a következő, egészségügyi szempontból veszélyes  élelmiszereket sorolja: a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.),  kávé (pörkölt és instant változata egyaránt, valamint a pótkávé is), illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

De mi is az az akrilamid?

Az akrilamid az élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, és valóban potenciálisan rákkeltő – mondta a laboratotorium.hu-nak Szigeti Tamás János, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. 140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele.

A krumplifajták változó kémiai összetételétől függően bizonyos fajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit ne süssük! A csipszek esetében évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják. Ezt többek között az úgynevezett vákuumfritőz technológiával érték el, így a korábbi 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is előállnak e termékek.nepszava.hu/cikk/1147710-rakkelto-akrilamid-a-sult-krumpliban

Forrás:startlap.hu

 

www.tudasfaja.com/viszlat-langos-sultkrumpli-es-minden-ami-olajban-sul/