Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vörös dagály jelent meg Kína partjainál

 Vörös dagály

Az unalomig hallgatjuk, hogy vigyázzunk a Földre, mert egyre nagyobb a környezetszennyezés. De úgy látszik, az emberiség úgyse fog észhez térni addig, amíg valami nagy baj nem lesz, sőt, szerintem még azután se. Kína partjainál megjelent a vörös dagály, ami nemcsak a tenger élővilágát veszélyezteti, hanem a szárazföldet is.

Vörös dagály

Az idegmérgek

Az algák által termelt idegmérgek némelyike a szárazföld élővilágára is veszélyt jelent, mert párolgás útján kerülnek a levegőbe és aki a közelébe merészkedik, annál asztmás tüneteket is okozhat. A tengeri élővilágra is hasonlóan hat és rengeteg élőlény kipusztulhat miatta a vízben. Ráadásul, ha ez az algafaj egyszer megjelent és kibocsátotta az idegmérgeket, számítani lehet rá, hogy nemcsak hetekig, de hónapokig nem múlik el a hatása és addig nem lehet a víz közelébe menni. Ennek az az oka, hogy a méreganyagok bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe és hónapokig eléldegélnek ott.

Vörös dagály

Intő jel

Az első vörös dagályt Florida partjainál jegyezték fel majdnem 20 évvel ezelőtt, de később egyre több és több helyen jelent meg ez a vörös elszíneződés a vizeken Afrika partjaitól kezdve Skóciáig. Valószínű, egyenes arányban növekszik a környezetszennyezéssel. De okozhatja túlhalászás is, mivel kifogják az összes olyan halat, ami ezekkel az algákkal táplálkozik. 

A tévé tele van katasztrófafilmekkel és szinte mindenhol azt hallgatjuk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ez így megy tovább, annak nem lesz jó vége. Ez is egy intő jel arra, hogy nem jó irányba haladunk.

 

www.vitorlazas.hu/voros-dagaly-kina-partjainal_img-2.html