Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Bloomberg szerint Magyarországon felmerült az Európai Ügyészséghez való csatlakozás

 

Ellenszél
Az amerikai Bloomberg hírügynökség arról ír, hogy Magyarország csatlakozhat az Európai Ügyészséghez annak reményében, hogy megkaphassa az Orbán-kormány a zárolt EU-s pénzeket.

A hírügynökség Navracsics Tibor Mandinernek adott interjúját idézi, amiben a fideszes politikus arról beszélt, hogy

megvitatták az Európai Unió legfőbb ügyészi jogkörének elfogadásának lehetőségét.

A Bloomberg felidézi, hogy legtöbb társával ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök elutasította az uniós ügyészséghez való csatlakozást, és azt a nemzeti szuverenitást sértő vörös vonalnak nevezte. Most azonban nyomás nehezedik rá, hogy engedjen egy sor ügyben, hogy hozzáférhessen a gazdaság számára kulcsfontosságú eurómilliárdokhoz, amelyeket az EU befagyasztott a jogállamisági aggodalmak miatt.

Navracsics egészen pontosan azt mondta, hogy:

A kormányülésen nem volt vita, csupán azt néztük meg, van-e a megoldási javaslatok között olyan, amely a közjogi struktúra radikális átalakítását kívánja. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás is előkerült.

Arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy ebben a kérdésben is meggondolja magát a kormány, Navracsics azt felelte:

Önmagában az, hogy Magyarország eddig nem csatlakozott az intézményhez, nem jelenti azt, hogy kizárjuk ennek a lehetőségét. 

A Bloomberg arra is figyelmeztet, hogy Magyarország számára a legsürgetőbb az, hogy még idén megállapodást kössön az EU-val a mintegy 15 milliárd eurós helyreállítási alapról, mert ha nem születik meg idén az egyezség, akkor Magyarország elveszíti a pénz 70 százalékához való hozzáférést.

www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-14/hungary-mulls-joining-eu-prosecutor-s-mandate-to-unlock-funds

ellenszel.hu/2022/07/14/ez-lehet-orban-vegzete-a-bloomberg-szerint-magyarorszag-csatlakozhat-az-europai-ugyeszseghez/