Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hétvégén találkozik Orbán és Putyin és Erdogán és Orbán

 

A hétvégén találkozik Orbán és Putyin

 

 

 

 

  

 

 

 

 

A hét végén ismét személyesen egyeztet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a magyar kormányfő és az orosz elnök kétoldalú találkozóját Pekingben tartják, a napokban ugyanis itt rendezik meg az Egy övezet, egy út koncepcióval kapcsolatos kereskedelmi fórumot.


A tervezett találkozóról egyelőre nem jelent meg hivatalos közlés, a lap információi szerint a Paks II. beruházás biztosan terítékre kerül.

Ennek egyik oka, hogy az engedélyezési eljárások elhúzódása, valamint a beruházás brüsszeli vizsgálata miatt a jelenlegi kormányzati ciklusban valószínűleg nem indul el a kivitelezés.

Az oroszokat valószínűleg mégsem a külső körülmények zavarják, hanem hogy a bármilyen engedélyeztetési folyamattól függetlenül elvégezhető hazai teendők terén sincs igazi előremozdulás:

a magyarországi döntés-előkészítés sok tekintetben sehogy nem áll;
a mai napig nem készült el az a kritériumrendszer, ami alapján ki lehetne választani a kivitelezésben részt vevő cégeket;
az ellenőrzési feladatokat ellátni képes atommérnökök kiképzésével is rosszul állunk.karpathir.com/2017/05/13/a-hetvegen-talalkozik-orban-es-putyin/

 

Putyinnal és Erdogannal is találkozhat Orbán Pekingben

 

 Képtalálat a következőre: „.hu”(Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

-EF-KÖVETÉS

2017.05.13. 10:00 MÓDOSÍTVA: 2017-05-13 10:32:44

Egy Övezet - Egy Út néven tartanak vasárnap és hétfőn külgazdasági együttműködési fórumot Pekingben. A Selyemút Gazdasági Övezet jövőjéről szóló rendezvényen 28 állam- és kormányfő vesz részt, köztük Orbán Viktor, aki több külön találkozón is részt vesz a hivatalos programon kívül: szombaton már tárgyalt  Recep Tayyip Erdoğan török államfővel és a mongol miniszterelnökkel, de sajtóértesülések szerint Vlagyimir Putyinnal is leülhet egyeztetni.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Orbán és Putyin Pekingben a fórumon kívül kétoldalú találkozón vesznek részt, amelyen többek között a Paks II. beruházással kapcsolatos részleteket tárgyalják meg. A lap moszkvai forrásai szerint az orosz fél türelmét próbára teszi, hogy a a magyarországi döntéselőkészítés sok tekintetben sehogy nem áll, például a mai napig nem készült el a kritériumrendszer, ami alapján ki lehetne választani a kivitelezésben részt vevő cégeket, és a hazai szakemberek kiképzése is rosszul áll. A feltételeknek a Roszatom elvárásainak is meg kell felelniük, de még ezekről sem egyeztettek.

Az Orbán-Putyin találkozóval kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Miniszterelnöki Sajtóirodának, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Két másik, előre be nem jelentett találkozóra is sor került a hétvégén: a magyar miniszterelnök Recep Tayyip Erdogannal és a mongol miniszterelnökkel is tárgyalt szombaton. Az Erdogan-találkozón a fő napirendi pont a magyar-török kétoldalú kapcsolatok helyzetének áttekintése volt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint. Hamarosan átadják Budapesten a felújított Gül Baba türbéjét, és az ünnepségen várhatóan a török elnök is részt vesz majd, Erdogan pedig meghívta hivatalos látogatásra Ankarába Orbán Viktort, amit a magyar miniszterelnök köszönettel elfogadott - közölte a Sajtóiroda. 

Dzsargaltulga Erdenebat mongol miniszterelnökkel is találkozott Orbán, a kormányfők a két ország közötti felsőoktatási ösztöndíjprogramról egyeztettek.

Képtalálat a következőre: „Recep Tayyip Erdoğan”hirek.ma

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Pekingben 2017. május 13-án.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Putyin-Orbán és az Erdogan-Orbán találkozók kapcsán elküldtük kérdéseinket a Miniszterelnöki Sajtóirodának és a Külügyminisztériumnak, amint megtudunk részleteket, frissítjük a cikket. 

 

Az Egy Övezet - Egy Út fórumon több mint ötven, a kínai Selyemutat megalapozó nemzetközi szállítási, energiaipari és távközlési megállapodás megkötésére lehet számítani. Kína 2013 óta már több mint 50 milliárd dollárt fordított kereskedelmi infrastruktúra fejlesztési beruházásokra az Egy Övezet - Egy Út Kezdeményezéshez csatlakozó országokban. Ugyanakkor a gigaprojekt keretében a résztvevő országoknak is jelentős beruházásokat kell megvalósítani saját büdzséből, nálunk ennek elhíresült példája a 2400 év alatt megtérülő Budapest-Belgrád vasútvonal, amit döntő részben szintén a kínaiak hiteleznek. A Selyemútról, Eurázsia gazdasági gyarmatosításáról és ennek magyar vonatkozásairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.index.hu/gazdasag/2017/05/13/putyinnal_es_erdogannal_is_talalkozhat_orban_pekingben/