Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerb külügyminiszter számonkérte Várhelyi Olivért, uniós biztost

2020.02.07

 

A szerb külügyminiszter számonkérte Várhelyi Olivért

2020. február 7. 9:04
 
 
 
Azért vagyok itt, hogy segítsek Önöknek – válaszolta Várhelyi Ivica Dacicnak.
 

Kellemetlen incidens árnyékolta be Várhelyi Olivér európai uniós bővítés- és szomszédságpolitikai biztos csütörtöki belgrádi látogatását – írja a Magyar Hírlap. Várhelyi Ana Brnabic kormányfővel és a szerb kormány több miniszterével tárgyalt, amikor egy pillanatban Ivica Dacic emelkedett szólásra. A szerb külügyminiszter azt mondta a bővítési biztosnak, hogy „hallgat, amíg egyesek »elrabolják« a koszovói szerb kolostorokat és hallgat, miközben Pristina védővámot vet ki a szerbiai árura”. 

Várhelyi ezt követően bekapcsolta a mikrofonját és a szerb külügyminiszterhez fordulva közölte: „Én vagyok az egyetlen uniós biztos, aki szót emelt a koszovói védővámok ellen, elítéltem azt, ami Montenegróban történik, Szerbia az első ország, amelyet meglátogattam az új módszertan bevezetését követően, s azért vagyok itt, hogy segítsek Önöknek”. Várhelyi ezt követően kikapcsolta a mikrofonját, odalépett Ana Brnabic kormányfőhöz, kezet fogott vele és elhagyta a helyiséget.

A Magyar Hírlap idézi a szerb Blic napilapot, amely megkereste Ivica Dacicot is, hogy megkérdezzék, miért „támadta meg a vendéget”. A szerb külügyminiszter erre azt felelte, hogy nem Várhelyi Olivért támadta, hanem az EU-t. „Az EU-t támadtam meg, mert nem tartja tiszteletben a Brüsszeli egyezményt, amiért Koszovót bevonja a 35-ös tárgyalási fejezetbe, s most minden ettől függ, illetve azért, mert hallgat a montenegrói történések kapcsán. Megtámadtam az EU-t, mert igazságtalan” – mondta Dacic.

A szerb külügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy botrány alakult volna ki a szerb kormány épületében. Szerinte Várhelyi azért sietett el, hogy az ellenzékkel is találkozzon.