Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tagállamokat megillető pénzeket politikai szimpátia alapján osztja az EU

 Gulyás Gergely: ha ezen az úton halad, az Európai Bizottság szétveri az Európai Uniót

Hosszú távon szétveri az Európai Uniót, ha Bizottság azokat a pénzeket, amelyek egyértelműen megilletik a tagállamokat, politikai szimpátia alapján ítéli oda, vagy tartja vissza.

“Hosszú távon szétveri az Európai Uniót, ha Bizottság azokat a pénzeket, amelyek egyértelműen megilletik a tagállamokat, politikai szimpátia alapján ítéli oda, vagy tartja vissza. Ez nagyon helytelen magatartás” – reagált portálunk érdeklődésére Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón. A kancelláriaminiszter hozzátette, azt, hogy az Európai Bizottság már arról beszél, nemcsak a helyreállítási alap pénzeit, de a kohéziós forrásokat is visszatartja Lengyelországtól, “méltatlan, jogellenes és politikailag motivált” lépésnek tartják. Gulyás Gergely a munkácsi Turul-szobor ledöntése kapcsán pedig arról beszélt, az egyértelműen magyarellenes akció volt.

Hétfőn, az Európai Bizottság szóvivője a Rzeczpospolita című lengyel lapnak nyilatkozva beszélt arról, az EB minden Lengyelországnak járó új EU-forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt. Mint kifejtette, Stefan De Keersmaecker kifejtette, ez a döntés kiterjed nemcsak a helyreállítási alap pénzeire, de a 2021-2027-es kohéziós keretre is. Portálunk elsőként arról kérdezte Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, a kormány hogyan értékeli az Európai Bizottság döntését. Mint Gulyás Gergely kiemelte, a kormány „méltánytalannak, jogellenesnek és politikailag motiváltnak tartja”, a Bizottságnak Lengyelországgal szemben hozott döntését, különösen egy olyan időszakban, amikor az unió érdeke, hogy Európa egységes legyen.

 Az ilyen – ráadásul minden jogalap nélküli döntések – csak ahhoz járulnak hozzá, hogy meggyengítsék az Európai Uniót

-fogalmazott. Portálunk arról is érdeklődött, milyen tanulságokkal járhat ez Magyarországra nézve, amely ugyan hátrébb jár a bizottsági elvárások teljesítésében, de aktívan dolgozik azok megvalósításán. Gulyás Gergely válaszában kiemelte, ez nem csak Magyarország, de minden uniós ország számára azzal a tanulsággal járhat, hogy a Bizottság sajnos az európai uniós jogszabályokat nem tartja tiszteletben, és azokat a pénzeket, amelyek egyértelműen megilletik a tagállamokat, politikai szimpátia alapján ítéli oda vagy tartja vissza. Ez nagyon helytelen magatartás.

 

(Susánszky Mátyás, pestisracok.hu)

mindenszo.hu/gulyas-gergely-ha-ezen-az-uton-halad-az-europai-bizottsag-szetveri-az-europai-uniot/