Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Andrzej Duda döntése alapján a lengyelek elutasítják az EU kívánságait

  Elege lett a lengyel államfőnek: szembe megy Brüsszellel

 2022. SZEPTEMBER 18.  www.vadhajtasok.hu/2022/09/18/elege-lett-a-lengyel-allamfonek-szembe-megy-brusszellel

 Andrzej Duda ugyanis szombat este olyan bírókat is kinevezett a Legfelső Bíróság új fegyelmi testületébe, akik az Európai Unió Bírósága szerint "nem törvényesen váltak bíróvá".

A 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kedvezményes kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási terv végleges elfogadásának egyik feltétele volt az, hogy szüntessék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető, jórészt nem bírókból álló fegyelmi kamarát.

A bírói kinevezésekre és előléptetésekre az államfőnek javaslatot tevő Országos Bírósági Tanács kétharmada továbbra sem a bírói kar képviselőiből áll, hanem – sokak szerint alkotmányellenesen – a parlamenti többség választja őket politikai alapon a kollégáik által ajánlott bírák közül. A nyáron ezt a testületet újra is választották, úgy, hogy a 10 000 lengyel bíró többsége bojkottálta az eljárást, a 15 helyre mindössze 19 pályázat érkezett. A Fegyelmi Kamarát megszüntették ugyan, de tagjait, akiknek nagy része soha nem volt bíró, besorolták a Legfelső Bíróság „rendes” tagjai közé, vagyis immár ítélkezhetnek is.

Bár benne van a törvényben, hogy ítéleteket nem lehet fegyelmi vétségként kezelni, mégis vannak kivételek, olyan homályos gumifogalmakat használva, mint a „megengedhetetlen viselkedés” vagy „súlyos hanyagság”. Továbbá vétségként kezelik, ha egy bíró nem hajlandó együtt bíráskodni a szerinte alkotmánysértően kinevezett kollégával, vagy másodfokon megsemmisíti az ilyen bíró által hozott ítéletet, ez pedig gyakran előfordul.Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke még augusztusban kijelentette:

„Maximális jóindulatot mutattunk, de az engedményeinkkel nem értünk el semmit. Minthogy az Európai Unió nem teljesíti a kötelezettségeit, ezért semmi okunk sincsen arra, hogy mi teljesítsük a vállalásainkat”.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök, aki korábban a II. világháború utáni Marshall-tervhez hasonlította a helyreállítási alapot, és arra akarta alapozni az ország gazdasági fellendülését, újabban azt mondja, hogy nem is olyan jelentős összegről van szó, és meglesznek nélküle.

Andrzej Duda elnök legújabb bírók kinevezési döntése egyértelműen azt jelenti, hogy a lengyelek hadat üzentek az EU-nak.

hvg.hu/vilag/20220918_A_lengyel_allamfo_epp_most_megy_szembe_Brusszellel