Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ATV: Nekiment a DK Orbánnak: semmi keresnivalója az uniós csúcson/Hozzászólásom

2020.07.11

 

2020-07-11 14:12:00
 

Nekiment a DK Orbánnak: semmi keresnivalója az uniós csúcson

„Az EP döntése után, Orbánnak semmi keresnivalója a következő uniós csúcson!” címmel adott ki közleményt a Demokratikus Koalíció annak kapcsán, hogy az Európai Parlament a héten újra elítélte azokat az uniós forrásokkal történő visszaéléseket, melyek egyes tagállami vezetőkhöz, és más kormányzati tisztségviselőkhöz köthetők.

A dokumentum kiemelte Magyarországot mint negatív példát – emlékeztet a közleményben a párt, hozzátéve, új etikai normák felállítását követeli az EP, hogy az állami szereplők családtagjai ne gazdagodhassanak a kisvállalkozások rovására. Az EP azt is kiemelte: ha egy politikus, vagy családja EU-támogatás kedvezményezettje, akkor nem vehet részt a támogatások feltételeinek, az Unió költségvetésének elfogadásában - írják. „Vagyis Orbánnak semmi keresnivalója sincs a jövő heti EU-csúcson. Maga helyett küldhetne valakit, aki nem a saját zsebére dolgozik. Már ha maradt még ilyen a Fideszben” – fogalmaznak.

A DK-ban már régóta mondják – olvasható a közleményben, az uniós pénzcsapok elzárásával meg lehet állítani Orbánt. Ezért támogatnak minden javaslatot, amivel megakadályozhatják, hogy az uniós eurómilliárdok Orbán családjánál és haverjainál landoljanak.” Azt ígérik, „tovább fogunk küzdeni azért, hogy az uniós támogatásokat közvetlenül az önkormányzatok és cégek kapják meg. Elég volt abból, hogy Orbán az Uniót zsarolja, elég volt abból, hogy Orbán az elmúlt évek alatt eurómilliárdokat lopott össze közvetlen környezetének.”

 

HOZZÁSZÓLÁSOM

 Gábor Szabó 395. január 17.-én a Római Birodalom két részre oszlott.1957. március 25-én írták alá az Európai Unió alapjait jelentő Római Szerződést, ami létrehozta – akkori nevén – az Európai Gazdasági Közösséget.


Pánikol a DK. Amennyiben nem jön be Orbán terve, hogy a négy pontból mondjuk kettőt elenged, akkor a parlamenti felhatalmazással arra köteleztette el magát, hogy léptesse ki Magyarországot az EU-ból. Ez nagymértékben függ a vasárnapi lengyel elnökválasztás kimenetelétől. Ha nem marad Duda az elnök, akkor jelentősen csökken a miniszterelnök úr érdekérvényesítési képessége. Ez esetben inkább kénytelen kiegyezni Brüsszellel.

Ha Duda marad az elnök, akkor könnyen lehet, a Visegrádi Négyek önálló uniót hoznak létre. A DK ez esetben eltűnik a történelem süllyesztőjében. Ha maradunk az EU-ban, akkor a DK viszont jelentős szerephez juthat.

Egyébként a befizető Nyugat- és Észak-európai országok érdeke, hogy megszabaduljanak a közös pénzeket jelentősen megcsapoló Kelet-európaiaktól.

www.atv.hu/belfold/20200711-nekiment-a-dk-orbannak-semmi-keresnivaloja-az-unios-csucson