Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ATV: Orbán Viktor kihúzta a jogállamiságot és beírt helyette mást az EU-csúcson

2020.07.18

 ÍRTA  Csuhaj

2020-07-18 20:54:00 

Orbán Viktor kihúzta a jogállamiságot és beírt helyette mást az EU-csúcson

Orbán Viktor ma délutáni javaslatában kihúzta a jogállamiság szót az EU-csúcson tárgyalt dokumentumból. A miniszterelnök az uniós pénzek szabálytalan felhasználásának a szankcionálását az EU-s tagországok egyhangú döntéséhez kötné.

Orbán Viktor kihúzta a jogállamiságot és beírt helyette mást az EU-csúcson
Fotó: MTI

Az EU-csúcs második napján, ma délután Orbán Viktor miniszterelnök olyan javaslatot terjesztett elő az Európai Tanács (ET) ülésén, amiből kihúzta a jogállamisági kritériumról szóló részeket - számolt be a Politico. A portálhoz kiszivárgott a magyar javaslat pontos szövege is.

Ezzel Orbán Viktor a magyar parlament keddi határozatának megfelelően (a Kövér-Kocsis-Simicskó javaslatról itt írtunk részletesen) képviseli az EU következő hétéves büdzséjéről és egy 750 milliárdos uniós járványügyi segélycsomagról szóló tárgyalásokon az Országgyűlés által megszabott elvet: az uniós források politikai feltételekhez kötése „jogállamiság” címszó alatt elfogadhatatlan.

Az Eurologus az EU-csúcsról és az Orbán-javaslatról szóló cikkében mindehhez azt is hozzáteszi: a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a “szabálytalanságokat” egyrészt egy pontos lista tartalmazza, másrészt már megtörtént szabálysértések, és ne a jogállamiság sérülésének a “veszélye” esetén élesítsék az mechanizmust.

A Tanács elnökének, Charles Michelnek a jogállamisági mechanizmus-javaslata, amit még a mostani EU-csúcs előtt bejelentett - miszerint az EU-s források kifizetését jogállamisági feltetelekhez kell kötni - azt mondja ki, hogy ha az Európai Bizottság vizsgálata megállapítja, hogy egy EU-tagországban sérülnek az európai értékek, és a jogállamiság, és korlátozzák a szabadságjogokat, akkor az EU-s pénzek utalását fel lehessen függeszteni, vagy teljesen le lehessen állítani. Ugyanakkor Charles Michel javaslata szerint az Európai Bizottságnak egy adott EU-országgal szembeni eljárását az uniós állam- és kormányfőknek minősített többséggel kellene támogatnia.

Brüsszelben már ezt is egy felpuhított verziónak tartják, az eredeti szigorúbb javaslat ugyanis egy “fordított minősített szavazás” ugyanis a blokkolásról szólt: 27 EU-tagország közül legkevesebb 15-nek kellett volna elleneznie, elutasítania, hogy a Bizottság javaslatának megfelelően uniós pénzeket vonjanak meg egy, a jogállamiságot megsértő EU-tagországtól.

Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek, telefonon nyilatkozva ma délután kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is szilárdan és következetesen képviseli azt az elvet, amellyel kiutazott a brüsszeli csúcstalálkozóra: a magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek.

Azt, hogy mi történt délelőtt az EU-csúcson, itt foglaltuk össze.

A tervezett EU-s jogállamisági mechanizmusról, európai vezetők véleményéről, az ütköző álláspontokról és a magyar esélyekről pedig ebben a cikkben írtunk.

www.atv.hu/belfold/20200718-orban-viktor-kihuzta-a-jogallamisagot-es-beirt-helyette-mast-az-eu-csucson