Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Európai Bizottság cáfolja Gulyás Gergelyt a 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának esetleges felhasználásáról

2020.06.20

 NÉPSZAVA

 

A politikus a csütörtöki kormányinfón beszélt a 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának esetleges magyarországi felhasználásáról.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Egy nap alatt lényegében megcáfolta az Európai Bizottság Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökség vezetőjét. A politikus a csütörtöki kormányinfón beszélt az unió kidolgozás alatt lévő 750 milliárd eurós úgynevezett helyreállítási alapjának esetleges magyarországi felhasználásáról.

 

A hatalmas összegből a tagállamok 250 milliárd eurós kedvezményes hitelhez férhetnének hozzá - az 500 milliárdos vissza nem térítendő támogatás mellett -, hogy mielőbb túl legyenek a járvány miatti recesszión. Gulyás Gergely szerint a Magyarországra eső hitelrészt legfeljebb más, meglévő, kevésbé előnyös feltételekkel törlesztett hitelek kiváltására használhatnánk fel. 

 

Az Európai Bizottság szerint azonban erre nem lesz lehetőség. Mint tájékoztatásukból kiderül, a 750 milliárd eurós helyreállítási alapból származó hitelek nem fordíthatók hiteltörlesztésre, csak közösen jóváhagyott beruházások és reformok végrehajtására.

 

Kérdésünkre a testület leszögezte: a helyreállítási eszközből érkező hitelek kiegészíthetik a vissza nem térítendő támogatásokat és pótlólagos pénzügyi segítséget jelenthetnek azoknak a tagállamoknak, amelyeknek nagyobb finanszírozási szükségleteik vannak állami beruházások és reformok végrehajtására. Hitelfelvétel azoknak az országoknak javasolt, amelyek további reformokat és beruházásokat terveznek azokon túlmenően, amelyeket vissza nem térítendő támogatásokból teljesítettek. 

nepszava.hu/3082246_az-europai-bizottsag-cafolja-gulyas-gergelyt