Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Európai Bizottság felhatalmazná önmagát, hogy irányítsa a tagállamok gázfogyasztását

logo

 2022. július 19., kedd 10:56 | Magyar Nemzet

Kedd reggel arról írt a Politico, hogy az Európai Bizottság asztalán egy olyan terv van, amely felhatalmazást adna saját magának arra, hogy szükség esetén felülről irányítsa egy-egy tagállam gázfogyasztását. A terv egy olyan jogi mechanizmust is magában foglal, amely értelmében minősített többséggel is elfogadhatják azt, megkerülve egy-egy tagállam vétóját.

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását. Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően. Az online hírportál leszögezte,

a terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

Az Európai Bizottság célja, hogya tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson.

A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között,

bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat.

magyarnemzet.hu/kulfold/2022/07/hajmereszto-terv-az-europai-bizottsag-asztalan