Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Európai Parlament új terve a nemzetek feletti uniós választási lista

2021.04.21

 A balliberálisok új terve a nemzetek feletti uniós választási lista, külföldiekre kéne szavazni

Az európai parlamenti transznacionális választási lista gyengítené a nemzeti pártok szerepvállalását – hangsúlyozta Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
A politikus az elképzelésről azt mondta, kettős legitimáció jönne létre, „tehát ez az ötlet igazából (…) nagy szakadékot hoz majd” a polgár és a megválasztott képviselő között.
 
Emlékeztetett: az Európai Unió jövőjéről szóló vitában ismét előkerült a transznacionális választási lista ötlete, ráadásul most nagy hangsúlyt kapott, amit jelez az is, hogy Emmanuel Macron francia államfő is mellé állt.
 
Hozzátette, a transznacionális listát főként a baloldali és a liberális európai parlamenti pártok szeretnék; szerintük az európai demokráciát úgy lehet megerősíteni, ha az európai pártokat erősítik meg, ezért létrehoznának egy közös pártlistát, amelyre a polgárok szavazhatnának.
 
„Olyan emberekre kellene szavazni egy magyar polgárnak, akiket nem is ismer” – emelte ki Trócsányi László, hozzátéve, hogy az ötlet a nagy tagállamoknak kedvez, hiszen ezekben több ember él, így az ő szavazataik nagyobb súllyal esnének latba.
 
Az EP-képviselő hangsúlyozta, az ötletet veszélyesnek tartja, és semmiféleképpen nem tudja támogatni.
 
Kérdésre elmondta azt is, az Európai Uniót most sok probléma sújtja, ezért Brüsszelben azt gondolják, hogy a központosítás megoldást jelenthet, vagyis egyfajta szövetségi állami berendezkedés felé mozdulnának el. Trócsányi László szerint ez szembemegy azzal, amit az európai „alapító atyák” egykor elképzeltek.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.04.21.)                         magyarforum.info/cikk/12854/-A-balliberalisok-uj-terve-a-nemzetek-feletti-unios-valasztasi-lista,-kulfoldiekre-kene-szavazni/