Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boris Johnson nem csak a Fekete Pétert játssza

2019.10.09

 mandiner.hu/cikk/20191008_johnson_nem_csak_a_fekete_petert_jatssza

Johnson nem csak a Fekete Pétert játssza

2019. október 8. 22:54
BERTHOLD KOHLER
Frankfurter Allgemeine Zeitung
 
 
 
Johnson azt mutatja, semmi esetre sem kerülné el az ütközést, az EU pedig arra épít, hogy ennyire mégse lehet felelőtlen. Lehet, hogy összeütköznek.
„Boris Johnson nem csak az »ostoba Fekete Péter játékot« játssza, amivel az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk vádolja. A brit miniszterelnök a chicken game-et is játssza, amerikai fiataloknak ezt a bátorságpróbáját, amely a játékelméletbe is utat talált magának. 

A játék a következő: két autó száguld egymással szemben. Aki elrántja a kormányt, gyáva. Johnson most mindent arra tesz fel, hogy az EU felé – amelyet gyáva tyúknak tart – azt mutassa, semmi esetre sem kerülné el az ütközést, a rendezetlen Brexitet, hacsak nem változtatják meg a megállapodást az ő szájíze szerint. 

Az EU ezzel szemben arra épít, hogy Johsnon mégsem lehet annyira felelőtlen, hogy még az utolsó pillanatban is tövig nyomja a gázt. Fennáll a veszély, hogy mindketten rosszul mérik fel a helyzetet és ütközés lesz a dolog vége. 

Johnson már most az EU-ra tolja a felelősséget az ütközésért – és minden negatív következményért, amit egy kaotikus Brexit okozhat Nagy-Britannia számára. Nem volna meglepő, ha Johnson utána azt is kijelentené, hogy sosem ült a volán mögé.”