Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dobrev: „Orbán javaslata felszámolná az Európai Parlamentet”

 Nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz).

Az európai demokráciát ki kell vezetni a zsákutcából, ahová az európai parlament kormányozta. Az európai parlament képviselőit a nemzeti parlamenteknek kell delegálniuk, így biztosítva a valódi politikai legitimitást.

Javaslat szerint az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára, valamint a nemzeti parlamenteknek ezenfelül jogot kell adni, hogy az Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást. Ez a javaslat a jelenlegitől eltérő alapokra helyezné az Európai Parlamentet, hiszen most a tagállamok állampolgárai az európai parlamenti választásokon közvetlenül választanak képviseletet.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő szerint „hazug és Európa-ellenes határozatot készül elfogadni a fideszes kétharmad”, Kövér Lászlóék teljes javaslatával kapcsolatban azt is írta: „a Fidesz–KDNP aljas húzásra készül”, „csak azért, hogy a miniszterelnök zsarolási pozícióit megerősítse az Európai Tanács soron következő csúcstalálkozóján”.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője is reagált Kövér Lászlóék benyújtott határozati javaslatára. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott:

„Orbán legújabb javaslata a jelenlegi formájában felszámolná az Európai Parlamentet. Nyilvánvalóan a Huxitot próbálja előkészíteni, de nem fogjuk hagyni. A magyarok uniópártiak!”

index.hu/belfold/2022/06/22/kover-laszloek-uj-alapokra-helyeznek-az-europai-parlamentet/

444.hu/2022/06/22/feloszlatna-az-europai-parlamentet-a-fidesz-es-a-kdnp