Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elzárhatják a csapokat: mégis jogállamisághoz kötik majd az uniós forrásokat/ Hozzászólásommal

 Elzárhatják a csapokat: mégis jogállamisághoz kötik majd az uniós forrásokat

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 05.
Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről - közölte az uniós tanács csütörtökön.
 

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy

a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.

A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást "fontos mérföldkőnek" nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetni való idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette:

sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között.

Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot. Az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek.

A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték - például a szabadság- és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének - összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz.

Eider Gardiazábal Rubial spanyol szocialista EP-képviselő, az uniós parlamenti tárgyalódelegáció nevében kijelentette,

a jogállamiságot nem tisztelő tagországok azt kockáztatják, hogy elveszítik hozzáférésüket az uniós forrásokhoz.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós források végső kedvezményezettjeit ne büntessék kormányaik jogsértése miatt. A jogosult támogatottak továbbra is hozzáférnek majd az uniós pénzeszközökhöz, még akkor is, ha országuk esetében a politikai feltételrendszer működésbe lép - közölte.

A teljes írást itt olvashatja el

www.hetek.hu/cikkek/online/elzarhatjak-a-csapokat-megis-jogallamisaghoz-kotik-majd-az-unios

Hozzászólásom

Orbán régóta táncol a kilépés szélén. Ha ezt kilépés nélkül hagyja, akkor nincs neki többé mozgásterep. Az EU engedelmes vazallusai leszünk, a Római birodalomban.
 

Nem vitte volna a bürokrácia a töréspontig a szabályozást ilyen gyorsan, kellett hozzá a magyar ellenzéki EU-s képviselők rendkívül aktív munkája. Lerövidítették a sokadik menetet. Kiütés, számolás, törölköző repül.

Éljen és virágozzék a megbonthatatlan Kelet-európai népek szövetsége, a V4 és csatlakozó országai!

A TEK amúgy is felvonult már az osztrák-magyar határra. A helyzet Orbán számára rendkívül kedvező. A magyarok nem nagyon tudnak összejönni, tüntetéseket könnyű korlátozni. A történelmi kényszer létrehozza az új Kelet-római birodalmat. Vagy egységesen hajtanak a magyar-lengyel vezetők térdet Brüsszel előtt és akkor az EU egységes birodalomként veri szét a nemzetállamokat, az Új Kor megkezdéseként.

Szép új világ lesz, Sötétséggel délben, a naptárt meg visszaállítjuk 1984-re . Bízzunk Istenben, imádkozzunk Orbán miniszterelnök úr megfontolt döntéséért.