Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyás Gergely: Mi vagyunk a jogállam barátai, mindenben igazunk volt

2020.09.07

 

Gulyás Gergely: Mi vagyunk a jogállam barátai, mindenben igazunk volt/Kommentem/Részlet/

ÍRTA  Csuhaj
Ildikó

Mi vagyunk a jogállam barátai, EU-s színtéren minden vitát megnyertünk, mindenben igazunk volt - jelentette ki Gulyás Gergely a Bayer show-ban. A miniszter a határzár kapcsán azt mondta: ha a V4-ekhez hasonló fertőzöttséggel rendelkező ország hasonló kedvezményt kér, “állunk rendelkezésre”. A gazdaság 2021 végére térhet vissza a járvány előtti szintre szerinte.

V-alakú lesz a gazdaság visszatérési vonala?

​Tartja még magát az az optimista feltételezés, hogy a gyors és meredek esés után V-alakú lesz a gazdasági visszatérés? - kérdezte Bayer Zsolt.

Magyarországon még mindig jó esély van arra, hogy egy “V” betűvel legyen leírható ez a folyamat. “Van arra esély, hogy a következő évben, inkább az év végén a magyar gazdaság a koronavírus előtti állapot szintjére jusson vissza” - jelentette ki a miniszter. Az első félévben 6,1 százalékkal csökkent a gazdaság, ez az előző évi intenzív növekedésekhez képest rossz adat. De abban bízhatunk, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések miatt jobb lesz a második féléves adat. “Ezzel az európai országok első harmadában lehetünk” - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a veszélyben lévő déli országok túlélése miatt “a helyzet komolyságát megérteni nem képes Európai Parlament is elfogadja azt a megállapodást”, ami az Európai Tanácsban öt nap alatt létrejött - utalt az ott elfogadott 750 milliárdos uniós segélycsomagra, és az EU hétéves költségvetésére, amiről a legutóbbi maratoni EU-csúcson az elvi nyilatkozat megszületett.

Brüsszel, jogállamisági vita, zsarolás

Arra, hogy új jogállamisági vita veszi-e kezdetét, “azért fenyegetnek minket jogállamisági vizsgálattal, mert a határzár van, de a V4-es állampolgárokat mégis beengedjük”, Gulyás Gergely azt válaszolta: azért nézik szomorúan ezeket a vitákat, mert mi tudjuk, milyen a jogállam hiánya. Ma ezt az országot azok vezetik, akik a kommunista diktatúra idején harcoltak a jogállamért és a demokráciáért.

“Ezért az az állítás, hogy mi vagyunk jogállam barátai, és ezeket Közép-Európában kell keresni, magától értetődő és természetes” - állította Gulyás Gergely a műsorban. Mint mondta, semmilyen olyan korrekt szakmai jogi vita EU-szintéren nem volt, “amit ne nyertünk volna meg egyértelműen, ne bizonyosodott volna be, hogy igazunk van. Ha komoly észrevételek vannak bármilyen intézkedésünkkel kapcsolatban és bírósági döntés születik, akkor mi készek vagyunk a korrekcióra. De általánosságban minden vitát megnyertünk, mindenben igazunk volt" - jelentette ki.

Ezért azt találták ki azok, akik nem a jogállam barátai, hanem a jogállam ellenségei, “Michael Roth és a hozzá hasonló balliberális európai politikusok”, hogy a nekik nem tetsző kormányokat a jogállamiságra hivatkozva politikai követelményeket számon kérve kell megbüntetni - állította Gulyás Gergely a műsorban. Azt vezette le, hogy a jogállam ezen európai ellenségei “a jogállam alapelveit sárba tiporva szeretnének olyan lehetőséget kapni, amivel ők a magyar kormányt zsarolhatják”. “De ez nem a jogállam, hanem a zsarolás biztosítéka” - jelentette ki. Ők azt akarják, hogy tagállamok zsarolhassanak más tagállamokat, és a nekik nem szimpatikus döntéseket a migráció vagy a családfogalom meghatározása tekintetében szankcionálhassanak - mondta, azt állítva, hogy “ők a jogállam ellenfelei, viszont a zsarolás barátai”.

Hozzászólásom

Gábor Szabó Gulyás Gergelynek a jogállamiságban igaza van. A jogállam feltétele maga az önálló szuverén állam. Ámde az EU jelenlegi központosító törekvései a nemzetállamok függetlenségét alapvetően akarják korlátozni. Ez a birodalom kialakításához elengedhetetlenül szükséges folyamat. Fel akarják számolni az egyes tagországok független kormányzását. Ettől válik az EU valódi nagyhatalommá, saját hadsereggel, bírósággal, rendvédelmi szervekkel és pénzelosztással. Ennek az útjában áll néhány Kelet-európai ország önállósodó kormányzati szándéka. Ezért az EU jogállam-fogalma a brüsszeli akarat érvényesítésének joga. Egy nagyhatalomban ez másként nem is nagyon lehet. Ezt a Kelet-európaiak vagy tudomásul veszik, vagy lépjenek ki a szövetségből. A fejlett nyugati régiók kiválóan meglesznek a (le)szakadt gazdasággal bíró keletiek nélkül is.

A teljes írás: www.atv.hu/belfold/20200907-gulyas-gergely-mi-vagyunk-a-jogallam-baratai-mindenben-igazunk-volt