Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁT VÁLASZTÁS: AZT TALÁLGATJÁK, KIVEL PAKTÁLHATOTT LE A HORVÁT SZÉLSŐJOBBOLDAL

2020.06.20

  

 MINDENKI AZT TALÁLGATJA, KIVEL PAKTÁLHATOTT LE A HORVÁT SZÉLSŐJOBBOLDAL

Először kapott a hajdani tuđmani állampárt komoly szélsőjobboldali alternatívát

Andrej Plenković pártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) gyakorlatilag az ország függetlenné válása óta most először kell egy komoly szélsőjobboldali alternatívával is szembenéznie. A HDZ-től jobbra korábban is voltak pártok, de nem különösebben voltak sikeresek a HDZ-ből kivált radikális csoportok: sem Branimir Glavaš baranyai-szlavóniai szélsőjobboldali szakadárpártja (HDSSB), sem Zlatko Hasanbegović volt kultuszminiszter értelmiségi neofasiszta formációja (amely azóta már maga is kettészakadt), nem jelentett különösebb veszélyt Plenkovićra.

 

A HDZ jobboldali egyeduralma a tavaly év végi elnökválasztáson tört meg:

 noha az akkor még hivatalban lévő, HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović is masszívan jobboldali volt, a plenkovići vonallal való elégedetlenséget neki kellett elszenvednie. Miroslav Škoro személyében rajthoz állt egy ismert énekes-üzletember, aki egykoron maga is tagja volt a HDZ-nek.

 

A horvát nacionalista Škoro-párt helyi listáján indul egy neves fiumei olasz történész, Carla Konta.

 A fiumei egyetem fiatal oktatója ezt azzal indokolta, hogy ő bár olasz nemzetiségűnek tartja magát, de „az én patriotizmusom azt jelenti, hogy Horvátországot és Olaszországot is szeretem”. (A történész-politikussal az Azonnalin nemsokára lesz interjú.)

Ha már Fiumében járt, Škorot is megkérdezte a sajtó arról, mit gondol a „Tengerre magyar” feliratról. Amint arról az Azonnali beszámolt: vasárnap terjedt el az a fake news Horvátországban, hogy Orbán Viktor egy „Fiume – magyar tenger” feliratú emléktáblát avatott volna – holott az emléktáblán az áll, hogy „Fiume – Tengerre magyar”.

A félrefordítás ellen a zágrábi magyar nagykövetség mellett a fiumei olasz kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, mégis a mai napig – a konzervatív Večernji List napilap kivételével – a rossz fordítást terjeszti a horvát sajtó. Hétfőn a horvát külügyminisztérium, amelynek szintén nem sikerült az emléktábla szövegét horvátra lefordítania, még azt is bejelentette: az emléktábla kapcsán beszélgetésre hívják be a zágrábi magyar nagykövetet.

 

Škoro a kérdésre, hogy ő mit szól az emléktáblához, azt mondta: „az orbáni provokációnak egyszer vége kell lennie”,

 

 és elvárta volna, hogy mind a horvát kormányfő, mind a horvát külügyminiszter határozottan „visszautasítja” Orbánt, de megígérte: ha ő lesz ezen posztok valamelyikén, meg fogja majd tenni.

Miroslav Škoro listáján indul amúgy Dalmáciában az a Ruža Tomašić is, aki 2015-ben – a fiumei nagyszámú szerb és olasz kisebbségek miatt – kétségbevonta, hogy Fiume horvát város lenne, de már akkor megígérte:

 

„Fiume még nem horvát város, csak város Horvátországban, de horvát várossá kell tenni!” /Szerző: Techet Péter/Miroslav Škoro megígérte: ő kormányfőként visszautasítja 

azonnali.hu/cikk/20200617_a-horvat-szelsojobb-az-allamfoi-poszt-utan-a-kormanyfoit-is-megszerzi-a-baloldalnak