Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HVG: Jogállamisági záradék nélkül nem fogadják el az EU-költségvetést - üzent az Európai Parlament négy frakciója

 

Szerző: hvg.hu

 

Jogállamisági záradék nélkül nem fogadják el az EU-költségvetést - üzent az Európai Parlament négy frakciója

Nem szabad hagyni, hogy egy tagállam megsértse a jogállamiságot, miközben EU-pénzt kap - írták az Európai Parlament többségét adó frakciók vezetői.

Jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásával - áll abban a nyílt levélben, amelyet Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött az Európai Parlament négy frakciója.

Az Európai Néppárt, valamint a szocialisták, a liberálisok és a zöldek frakciójának vezetői azt írták: nem hagyhatják, hogy bármelyik tagállam is megsértse a jogállamiság értékeit, miközben EU-pénzeket kap. Szerintük a jogállamiságot védő eszközök nem elegendőek, nagyobb hatáskörre van szükség, hogy számonkérhesse az Európai Bizottság a jogállamiság megsértését.

A júliusi EU-csúcson az uniós tagállamok állam- és kormányfői úgy egyeztek meg a 2021-2027 közötti költségvetésről, hogy abban gyengítették az EP és az Európai Bizottság lehetőségeit a jogállamiság számonkérésésre. Az EP már jelezte, hogy a mostani formájában megvétózná a költségvetést.

hvg.hu/gazdasag/20200826_Jogallamisagi_zaradek_EU_koltsegvetes_Europai_Parlame

 

MANDINER

Az EU-csúcs eredményei

A politikusok mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a július 17-21. között tartott EU-csúcson (amelyen elfogadták a keretköltségvetést) az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelentősen gyengítette mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát.

Hangsúlyozták, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban. Közölték, hogy minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra – húzták alá az Európai Parlament frakcióinak vezetői.

(MTI)

mandiner.hu/cikk/20200826_jogallamisagi_zaradekot_surgetnek_az_europai_parlament_frakcioinak_vezetoi