Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kövérék kőkemény feltételeket szabnak Orbánnak az EU-büdzsé elfogadásához

2020.07.12

 ÍRTA Csuhaj

Ildikó / ATV

Kövér László házelnök, Kocsis Máté a Fidesz, és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője a parlamentnek tegnap benyújtott határozati javaslatukban azt írják: “A koronavírus-járvány minden uniós tagállamban óriási gazdasági károkat okozott. Minden válság veszély, de lehetőség is egyben. A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel”.

De milyen feltételeknek kell teljesülnie?

Aztán a határozati javaslatban Kövérék azt is megfogalmazzák, milyen feltételekkel járuljon hozzá a kormány a 750 milliárdos járványügyi segélyalap és a 7 éves EU-büdzsé ( MFF ) elfogadásához:

“Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy minden hitelfelvétel kockázatos, ezért a hitel felhasználásakor ésszerűen kell eljárni. A közösen felvett hitelt méltányos és kiegyensúlyozott módon kell szétosztani, a pénz felhasználhatóságát függetleníteni kell a politikai szempontoktól” - írják, de a határozati javaslat kimondja:
a tagállamoknak a rájuk eső pénzügyi források felhasználásában szabad kezet kell biztosítani, de a közösen felvett hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában szabad felhasználni.

“Elengedhetetlen” a 7-es cikkelyes eljárás lezárása" 

Ezért az Országgyűlés felhívja Magyarország Kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő Nemzedék (Next Generation) EU Eszköz és az uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF) elfogadása során a következő alapelvek szerint járjon el:
- az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;
- a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;
- a folyamatban lévő, ún. „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni;
- politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;
- a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan” - tartalmazza a határozati javaslat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap bejelentett javaslata  az EU következő hét éves költségvetésével és a helyreállítási alapjáról eltér az Európai Bizottság eddigi javaslataitól. Az Eurológus tegnap azt írta: ezek kevesebb pénzt és nehezebben alkalmazható jogállamisági feltételrendszert jelentenek.

www.atv.hu/belfold/20200711-koverek-kokemeny-felteleket-szabnak-orbannak-az-eu-budzse-elfogadasahoz