Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leáll a töltés a gáztárolókban, az iparnál korlátozása jöhet a télre

 Portfolio.hu

Két tűz közé kerültek az európai gázvásárlók

Az orosz gázt rubelért című huzavonával egy dolgot már biztosan elért Vlagyimir Putyin orosz elnök: teljesen összezavarta az Európai Unió vezetését és a gázcégeket, hogy mit és hogyan is csináljanak ebben a helyzetben, amelyben egyszerre kell az orosz gáz, de közben minél hamarabb minél nagyobb mértékben meg is szabadulna tőle az EU.

Mi a lényege a vitának?

 

I. A bolgárok felfedték azt, hogy hogyan került sor a Gazprom gázcsapjának elzárására. Ez nagy tanulság egész Európa számára. Amint azt a Politico-nak elárulta a bolgár miniszterelnök-helyettes: előzetesen kaptak a meglévő gázszállítási szerződésükhöz egy módosítási tervet a Gazpromtól, hogy az orosz elnöki rendeletnek megfelelően hogyan kellene ezentúl fizetniük a Gazprombanknál megnyitandó eurós és rubeles speciális számlák segítségével. A terv kapcsán számos tisztázó kérdésük felmerült, ami nem véletlen. Azt olvasták ugyanis ki a tervezetből, hogy miután átutalják az eurót a speciális számlára, onnantól lényegében elveszítik a kontrollt a pénzük sorsa felett. Ez azt jelenti, hogy egy ellenséges állam intézménye venné át a pénz felett az irányítást és váltaná le valamikor valamilyen árfolyam mellett rubelre és ezt utalnák tovább a Gazpromnak, hogy teljesítettnek lehessen tekinteni a gázszámlát. Mivel ezt a bolgár adófizetői pénzek szemszögéből nagyon kockázatos mechanizmusnak látták, több kérdést is feltettek a Gazpromnak, de ezekre nem kaptak érdemi információkat, így bepróbálkoztak azzal, hogy elutaltak 50 ezer dollárt arra a számlára, amin keresztül egyébként is fizetni szoktak a gázért. Innen azonban visszaküldték (!) nekik a pénzt az oroszok, majd elzárták a gázcsapot.

Az Európai Bizottság névtelen illetékese a Reuters egyik tudósításában megerősítette, hogy tudomásuk szerint a lengyelek is azzal a fizetési módszerrel próbálkoztak be, ahogy eddig is szoktak fizetni és utána feléjük is elzárták a csapot az oroszok.

 

II. Az Európai Bizottság még határozottabb elutasító nyilatkozatokat és figyelmeztetéseket kezdett küldeni azoknak, akik megpróbálnának rubelben fizetni az oroszoknak. Ennek az előzménye az, hogy a Bizottság múlt héten a tagállamoknak kiküldött ajánlása nem volt világos és következetes abban, hogy pontosan hogyan is járjanak el a kettős szorításban.

 

A testület igazi baja az orosz rendelettel: az, hogy egy második, rubelalapú számlát is kell nyitnia az európai gázvásárlónak, hogy oda leváltva az eurót, vagy a dollárt, végül így tudják rendezni rubelben a Gazprom felé a számlát.

 

Elkezdte kommunikálni a Bizottság alelnöke az Euronews-nak, hogy az a tagállam kötelezettségszegési eljárást kaphat a nyakába, amely hagyja az eurós és rubeles számlán keresztül rubelben fizetni az illetékessége alatt lévő gázcégeket. Márpedig például Szíjjárrtó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggeli nyilatkozata alapján az állami MVM CEEnergy pont erre a lépéssorozatra készül a május 22-i legközelebbi fizetési határnapon. Pénteken Szijjártó a szlovéniai Lendván járt és úgy nyilatkozott az MTI tudósítása szerint, hogy lehet politikailag arról beszélni, hogy más gázforrások kellenek és nincs szükség az orosz földgázra, meg hogy ez mennyire fontos, de ideológiailag és filozófiailag még senki nem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag. Ezzel arra utalt, hogy Magyarország egyszerűen nem tud mást tenni, mint elfogadni az orosz elnöki rendeletet, mert nincs más érdemi gázbeszerzési lehetősége egyelőre az oroszon kívül.

 

Ha május 1-től leállnának az orosz szállítások, akkor ez az október elsejére becsült 15-45%-os regionális töltöttségi arány még mindig rendkívül alacsonynak számítana.

www.portfolio.hu/gazdasag/20220429/sulyos-gazvalsag-fele-tarthat-az-eu-putyin-dontese-utan-rendkivuli-ules-lesz-hetfon-542143